Per Bolund Foto: Miljöpartiet de gröna
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Foto: Miljöpartiet de gröna
Bank

"Klimatförändringarna är största hotet för finansmarknaden"

Finansmarknadsminister Per Bolund uppger att finansbranschen börjar förstå vilken skada klimatförändringarna har på den finansiella stabiliteten.

Uppdaterad 2016-10-07
Publicerad 2016-10-07

I en öppenhjärtlig intervju med Di Weekend berättar finansmarknadsminister Per Bolund att han ser klimatförändringarna som det största hotet för finansmarknaden.

Han pekar bland annat på att klimatförändringarna på sikt påverkar värderingen av tillgångar som exempelvis kol och olja.

Där ser han dock goda tecken på att finansmarknaden förstått och radar upp flera exempel bland annat att baselkommittén har fått i uppgift av G20-gruppen att titta på klimatriskerna i den globala ekonomin samt att Bank of Englands chef Mark Carney lyfte frågan om att stresstesta banker för klimatrisker.

– Och här i Sverige har vi bland annat tagit initiativet till att få klimatavtryck för olika fondalternativ för att konsumenten ska kunna jämföra och värdera sin klimatrisk, säger Per Bolund till Di Weekend.

Han tycker att hans förslag emottagits positivt av svenska banker, vilket han tror beror på att bankerna också börjar se konkreta effekter av klimatförändringens påverkan. Engagemanget som finns i konsumentledet är också en orsak till bankernas positiva respons, tror han.

– Att det inte skulle löna sig att ta de här frågorna på allvar är en myt som nu börjat falla. Nu förstår alla att om klimatförändringarna fortsätter och det blir fyra grader varmare, kommer det få effekter på den finansiella stabiliteten, säger han till Di Weekend.

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in