Annons

Annons

Sitewide generic

Jan-Olof_Jacke.jpg

Jan-Olof Jacke lämnar läkemedelsbranschen för att ta över rodret på Svenskt Näringsliv.

Klart med ny vd i svenskt Näringsliv

Astrazeneckas vd Jan-Olof Jacke har utsetts till ny vd i Svenskt Näringsliv. ”Jag är utomordentligt glad över att Jan-Olof tackat ja till detta viktiga uppdrag”, säger Svenskt Näringslivs ordförande Fredrik Persson.

– Jan-Olof är en erkänt skicklig ledare med stor internationell erfarenhet. Som styrelseledamot i Svenskt Näringsliv och som ordförande för Ung Företagsamhet har Jan-Olof visat ett starkt engagemang för företagsamhet och entreprenörskap, säger Fredrik Persson, ordförande i Svenskt Näringsliv.

– Det svenska näringslivet verkar i en värld av ett allt snabbare förändringstryck. Den verkligheten måste också speglas i näringslivets egen organisation. Med lång erfarenhet från en bransch präglad av snabb utveckling och internationell konkurrens har Jan-Olof Jacke rätt kompetens för att leda Svenskt Näringsliv.

Jan-Olof Jacke är för närvarande vd för Astrazeneca, och har tidigare också varit finanschef på läkemedelsbolaget. Han tillträder som vd för Svenskt Näringsliv senare under året.

Annons

Annons

– I hela mitt yrkesliv har jag verkat i en mycket konkurrensutsatt och kunskapsintensiv del av näringslivet. Jag har jobbat för att verksamhet i Sverige ska hävda sig i den miljön. Att nu få ägna mig helhjärtat åt det svenska företagsklimatet känns som en naturlig fortsättning såväl som en stor förmån och viktig utmaning, säger Jan-Olof Jacke.

– Svenskt Näringsliv har en central roll som företrädare för det samlade näringslivet, men också en unik uppgift som röst för alla de företagare, entreprenörer och branscher som ännu inte finns, men som kan uppstå om förutsättningarna är de rätta. Jag ser fram emot att kavla upp ärmarna och ägna mig åt denna viktiga uppgift.

Fakta: Jan-Olof Jacke

Jan-Olof Jacke har varit vd för Astrazeneca AB sedan 2013. Han har innan dess varit chef för Astrazenecas globala finans- och inköpsorganisation inom R&D 2008–2013, finanschef i Astrazeneca AB 2006–2008.

Innan Astrazeneca arbetade han på olika befattningar inom familjeföretaget Forsåkers Fabriker och var senare managementkonsult i flera år.

Jan-Olof Jacke är ordförande för Ung Företagsamhet och ledamot i styrelsen för Svenskt Näringsliv. Han sitter också i styrelserna för Svenska Mässan, ICC Sverige och Mentor Sverige.

Han är född 1965 och utbildad civilekonom från Handelshögskolan i Göteborg.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons