Riskkapital

Klarnagrundare ska rädda världen

 Klarnagrundaren Niklas Adalberth startar via stiftelsen Norrsken en miljardfond för riskkapitalinvesteringar i bolag som ska rädda världen.

Uppdaterad 2019-12-23
Publicerad 2019-12-23

De första 640 miljonerna till den nya fonden är redan på plats. Resten av summan upp till målet 1,1 miljarder kronor (100 miljoner euro) landar under första kvartalet, enligt Niklas Adalberth. Det rapporterar DI.

Den svenska fonden på 100 miljoner euro kommer att investera i företag som vill lösa vad den säger är världens största utmaningar inklusive fattigdom, matavfall och klimatförändringar.

–Jag hade aldrig gått ut och pratat om en miljardfond om jag inte kände mig trygg i att vi kunde stänga den, säger han till DI.

Bland investerarna finns flera kända förmögna familjer, däribland H&M-familjen Persson via Ramsbury Invest. Enskilt största investerare är statliga Saminvest, som lägger in 250 miljoner kronor och därmed gör en av sina större investeringar hittills.

– Det finns ett mantra bland investerare att du inte kan påverka investeringar och få konkurrenskraftig avkastning.  Vi vill verkligen bevisa att det är fel. Om vi ​​kan visa att det är möjligt att påverka konkurrenskraftiga avkastningar, kan vi kanske inspirera det stora kapitalet att följa, säger Niklas Adalberth till Financial Times.

Utöver att finansiera teknikbolag som försöker lösa globala samhällsproblem är syftet med fonden att utmana traditionella investerare att intressera sig för det som kallas impact investing – investeringar som ska ge både ekonomisk avkastning och samtidigt ha positiva samhällseffekter.

Adalberth grundade Norrsken Foundation för tre år sedan efter att han blev desillusionerad över vad han har kallat ”den ständiga jakten på nästa mål eller prestation” på Klarna. 

Platsannonser

Logga in