FinansNyhet

Klarna slår försäljningsrekord: ”Vi skapar underverk”

Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski. Foto: Press
Publicerad

Betalbolagets försäljningsvolym steg med 42 procent under helåret 2017. ”Vi fortsätter skapa underverk”, menar bolagets vd Sebastian Siemiatkowski.

David Gustavsson

Klarna redovisar en omsättningsökning på 24 procent. Rörelseintäkter ökade med 27 procent till 4.526 miljoner kronor, medan rörelseresultatet uppgick till 524 miljoner kronor, jämfört med 168 miljoner året innan.

– Jag vill ta tillfället i akt att tacka medarbetare, våra aktieägare, handlare och användare för ännu ett bra år. Tillsammans kommer vi att fortsätta skapa underverk, konstaterar en smått lyrisk vd i sin rapportkommentar.

Resultatet landade på 346 miljoner kronor (113) och Klarna lockade 19 miljoner kunder under helåret 2017.

Annons

”Tillväxten drevs främst av en ökad användning bland handlare som nu uppgår till 89.000, en ökning med 26.000 [handlade] jämfört med året innan”, skriver boalget i ett pressmeddelande.   

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski beskriver bolagets banktillstånd som en milstolpe.

– Jag är stolt över att vi redan bidragit till att ”disrupta” betaltjänst[industrin] för att ge den smidigaste upplevelsen för handlare och konsumenter (…) [Bank]licensen förändrar dock inte vår identitet. Vi fortsätter att vara konsumentfokuserade, produktdrivna och teknikintensvia, skriver vd:n.

Annons

Han lyfter också fram Klarnas köp av tyska Billpay i höstas som en framgång och uppger att det stärkt bolagets position i DACH-regionen (Tyskland, Österrika och Schweiz).

Under 2017 fick Klarna även nya delägare i form av Brightfolk/Bestseller Group, Permira och Visa Group.

Annons