FinansNyhet

Klarna rensar bort avgifter

Klarna, Sebastian Siemiatkowski Klarna, Sebastian Siemiatkowski
Publicerad

Klarna slopar dröjsmålsräntan och krediter utan slutdatum, så kallad revolverande kredit, försvinner från produktutbudet. 

Realtid.se

Enligt Finansinspektionen uppskattas blancolån stå för över hälften av konsumtionslånen, och Kronofogden varnar för att skulderna från lån på mellan 100 000-500 000 kronor ökar explosionsartat. Men samma myndigheter har också varnat för risker med onlineshopping på kredit.   

– Vi fortsätter att arbeta för ett stärkt konsumentskydd och vill sätta ljuset på de största skuldfällorna: från oändlighetskrediter till branschaktörer som använder kunddata för att marknadsföra blancolån. Hållbarhetsarbetet hos våra kunder och konsumenter blir allt mer sofistikerat. Först var det fokus på hållbar produktion, därefter logistik. Nu kommer fokuset öka på betalningarna och då tänker vi leda utvecklingen, säger Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski i en presskommentar.

”Delbetalningskonto” försvinner från kassan, och alla krediter får ett slutdatum. Framöver kommer man endast att kunna delbetala sina Klarna-köp utifrån en förutbestämd tidsperiod. Det framgår av ett pressmeddelande.

Annons

Modellen med delbetalningar görs om i grunden. Klarna slopar start- och administrationsavgifter, vilket gör att konsumenten bara behöver betala en rak och förutbestämd ränta på det lånade beloppet. Dessutom tas dröjsmålsräntan bort på försenade betalningar. 

Klarna fördubblar också betaltiden på sina fakturor, från 14 till 30 dagar. Det innebär en betalningstid på 30 dagar för alla avgiftsfria fakturaköp. För många konsumenter innebär detta att betaltiden förlängs över en normal löneutbetalningscykel. Betalningstid på 30 dagar har testats med utvalda handlare och visat att antalet påminnelseavgifter sjunkit med en tredjedel. Dessutom ser Klarna att det lett till en minskning i inkassoärenden. 

 

Annons
Annons