Klädkedjan Zara anklagas för rasism

Först en skandal med handväskor prydda med hakkors och nu en t-tröja med en nidbild av en färgad människa.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2007-10-02

De bägge skandalerna skakar Storbritannien just nu.

Klädgiganten Zara ägs av Inditex, världens näst största återförsäljare av mode. Enligt Daily Times kände Inditex inte till till att handväskorna – som kostade 515 kronor i butik – pryddes av gröna svastikor (solkors, hakkors) i väskornas hörnen.

Väskorna tillverkas i Indien där svastikorna är vanligt förekommande symboler bland hinduister och buddhister. Innan nazisterna adopterade symbolen 1920 associerades den med begrepp som sol, styrka och tur.

Återförsäljaren Inditex påstår att originaldesignen som Zara godkänt inte hade några svastikor i sig. Inditex har över 3.300 butiker i 66 länder, medan Zara har 1.026 butiker internationellt varav 50 i just Storbritannien.

Enligt en talesman för Inditex har återförsäljaren efter klagomål och den påföljande returen av en första handväska bestämt sig för att dra in samtliga väskor från butikerna.

Rachel Hatton, 19, berättar för BBC Radio att affärsbiträdena blev ganska chockerade när de upptäckte att symbolen fanns på väskan som hon tagit till butiken för att få pengarna tillbaka.

Det har gått så långt att en brittisk antifascistgruppering uttalat sig om handväskorna. De kallar väskorna ett försök att legitimisera fascistiska tendenser. Brittiska tidningar har gått loss på nyheten och publicerat bilder på Adolf Hitler i samband med väskorna.

Zara och Inditex har fått se sina rykten svärtade. Men det slutar inte där.

I helgen har en ny skandal drabbat modejätten. Zara visade sig även ha en t-tröja med ett så kallat "golly"-motiv i butikerna.

En vit t-shirt där trycket är en karikatyr föreställande en svart flicka med stora vita ögon och framträdande, vassa, arga tänder.

Butiksbesökare i Londonområdet tog illa vid sig vid men fick enligt The Sun antingen frågan om de ville köpa ett exemplar eller ett skratt till svar när de klagade.

Någon kommentar till den färska skandalen har inte gått att få.

Platsannonser

Logga in