Finans Nyhet

KKR: ”Det var inte priset som avgjorde”

Anders Borg, Nordenchef på KKR och Henry Kravis, KKR:s grundare.Anders Borg, Nordenchef på KKR och Henry Kravis, KKR:s grundare.
Anders Borg, Nordenchef på KKR och Henry Kravis, KKR:s grundare.
Publicerad
Uppdaterad

Riskkapitalbolaget KKR knep Söderberg & Partners framför ögonen på flera andra intressenter. – Det var inte priset som avgjorde , utan det faktum att grundarna ville jobba med oss. Det säger säger Anders Borg , Nordenchef på KKR

Margaret von Platen

Per Olof Söderberg och Gustav Rentzhog och några medgrundare behåller mer 50 procent av rösterna.

Henry Kravis, KKR:s grundare, filantropen och riskkapitallegendaren har själv godkänt affären mellan KKR och Söderberg & Partners.

– Han har ringt upp och talat med Gustaf Rentzhog. Han är imponerad av Gustaf och hans grupp. Gustaf är lite av en rock star i våra ögon. Det är unikt vad Söderberg & Partners har byggt upp, säger Anders Borg , som är ansvarig för den nordiska investeringsgruppen på KKR. Han har varit Nordenchef hos KKR sedan 2013.  

Annons

Anders Borg upplyser om att investeringen i Söderberg & Partners inte är ett regelrätt köp av bolaget.

– Vi går in som partner till grundarna Per Olof Söderberg och Gustaf Rentzhog. Det var samma sak som när vi investerade i Välinge som vi kunde hjälpa internationellt.

– Det är stor skillnad mot den klassiska riskkapitalmodellen med utköp av bolag. Där brukar riskkapitalbolaget ha 100 procent kontroll och sätta in sin egen företagsledning.

Annons

– Med denna modell slipper vi en auktion som höjer förvärvspriset. Vi kan också erbjuda ett alternativ till den säljare som inte vill göra sig av med allt han äger. Och vi ger bolaget tillgång till vårt globala nätverk, till hela vår makrogrupp, och till vårt operationella och finanserings grupper. Vi erbjuder mer än bara kapital.

– Vi kanske kan komma att erbjuda KKR:s fonder till vissa klienter. Vi kommer att kunna hjälpa Söderberg & Partners att expandera i Tyskland där vi har ett starkt varumärke. Vi kan också hjälpa dem med projektresurser. Detta är inte en push-modell utan en pull-modell. Vi har en meny av support som de kan plocka från. Det är viktigt för ett partnerskap. Och detta blir allt viktigare för Private Equity bolag för att kunna konkurera.

Vad kostade bolaget och hur mycket har ni köpt? Värdet ryktas vara 1 miljard dollar.

Annons

– Vi har köpt drygt 50 procent av kapitalet i bolaget. Vi betalade baserat på ett enterprise value.

Hur länge har ni följt dem?

– Vi har följt dem ända sedan T&A Associates köpte in sig för tre-fyra år sedan. Vi förde mer intensiva diskussioner i höstas. Vi bildade en arbetsgrupp i september med bland andra Daan Knottenbelt från vår grupp för Financial Services. Han kommer från riskkapitalbolaget Palomon Capital och har erfarenhet av ett liknande förvärv i Storbritannien. Vi var mer än 20 personer som jobbade dag och natt med detta förvärv. Inte minst är det många legala aspekter som ska granskas då branschen är strikt reglerad.

Det ryktas att Nordic Capital, Bridgepoint, ICG, Permira och EQT var intresserade. Men ni hann före med två veckor. Varför fick ni affären?

– Till slut var det inte priset som avgjorde utan det faktum att grundarna ville jobba med oss.

Vad är så intressant med Söderberg & Partners?

– De har byggt upp en unik modell för private banking med både pensionsrådgivning och förmögenhetsrådgivning. Vi gillar den modellen väldigt mycket. När anställda har mer möjlighet att välja hur de själva vill placera sina pensionspengar så kommer det att finns en stor efterfrågan på dessa tjänster. Och Sverige ligger långt fram inom detta område.

– Ett annat skäl till vårt intresse är att marknaden är fragmenterad. Ju mer reglerad marknaden blir, desto mindre orkar de mindre konkurrenterna. Det finns ett momentum för konsolidering i branschen.

– De stora bankerna kommer att tappa ännu flera kunder inom private banking till fristående firmor. Hittills har non-bank advisors tagit 25 procent av marknaden i Sverige. En stor del av kunderna är inte heller nöjda med förmögenhetsförvaltningen hos de stora bankerna. Söderberg & Partners är den största fristående firman som också visat sig vara betydligt mer dynamisk än de stora internationella spelarna som hade kunnat ta marknadsandelar.

Var private banking-delen lockande på grund av Sveriges otaliga miljardärer?

– Ultra High net worth individuals tenderar att ha egna ”family offices” som familjen Persson och familjen Rausing. Eller så låter de de större internationella banker som UBS förvalta pengarna. Söderberg & Partners inriktar sig framförallt på individer med förmögenheter mellan 2,5 miljoner kronor och 25 miljoner kronor.

Vilka blir era främsta konkurrenter?

– Carnegie och Max Matthiessen. Men det finns ingen som egentligen har den modellen som Söderberg & Partners har.

Har ni gjort liknande utköp i Europa?

– Vi ägde Visma Collectors mellan 2010 och 2017. Det finns likheter mellan innehaven. Det är den typ av bolag som börjar starkt i ett nordiskt land, sedan går över gränsen till andra nordiska länder. Vi känner igen mycket.

Hur kan ni betala en halv miljard dollar för ett bolag där all personal kan gå ut genom dörren imorgon?

– Vi har träffat väldigt många av de anställda och ledningen. Plattformen de byggt upp gör att de får en konkurrensfördel i rådgivningen. Kulturen imponerar. Undersökningar bland de anställda visar att de är mycket nöjda. Slutligen är avtalen alltid mellan Söderberg & Partners och kunden och inte mellan rådgivaren och kunden. Det går inte att ta med sig kunderna. Och det finns en stark retention bland rådgivarna, de stannar gärna kvar.

Hur länge har Gustaf Rentzhog bundit upp sig för att stanna?

– Det får du tala med honom om.

Gustaf Rentzhog eller PO Söderberg kan inte förvänta sig att äktenskapet blir alltför långvarigt. I genomsnitt brukar KKR behålla sina investeringar i sju-åtta år – men det kanske räcker för att bygga upp en europeisk koncern.

 

 

 

Om KKR Norden

I Norden har KKR med Anders Borg investerat i Välinge Gruppen, Ambea, Mehilainen, Visma, Sandvik Hyperion, Aleris, Hilding Anders, och RigNet. Tidigare har KKR även investerat i TDC och SBS.

Annons