Finans Nyhet

Kineser snuvar Ericsson på order

Publicerad

Det kinesiska telekombolaget Huawei Technologies snuvade på måndagen bland andra Ericsson på ett kontrakt på att bygga mobilnät i Thailand. Ordern som det kinesiska bolaget tog hem är värt motsvarande 1,3 miljarder kronor.

Det är andra gången på kort tid som det kinesiska företaget gör en inbrytning på den internationella telekommarknaden.

Strax före jul tog Huawei hem ett kontrakt på mobilnät i Holland.

Den thailändska ordern är ett första steg på att bygga ett thailändskt så kallat kallat CDMA-nät. Den mobilstandard som är vanlig i till exempel USA, medan vi i Europa använder GSM. Thailands premiärminister Thaksin Shinawatra var påtagligt nöjd efter uppgörelsen, som förgåtts av ett rent priskrig mellan Ericsson, Motorola och det kinesiska företaget.

Annons

”Jag hade väntat mig bud på under 10 miljoner Bath, (ca 2,3 miljarder kronor), men inte att det skulle bli så här lågt, sade han till nyhetsbyrån Reuters efter uppgörelsen”.

Premiärminister Thaksin har själv stora intressen i den thailändska mobilindustrin. Han är en av grundarna till landets största mobiloperatör AIS.

Inom kort väntas Ericsson lägga fram resultatet för det fjärde kvartalet i år. Under måndagen noterade aktien sin lägsta kurs sedan oktober, när den sjönk under 20-kronorsnivån.

Annons

TT

Annons