Finans Nyhet

Kina trappar upp textilkriget

Publicerad

Kina kommer att avskaffa exportavgifterna på 78 olika typer av textilvaror från den 1 juni. Kina kommer inte heller att genomföra utlovade avgiftshöjningar på tre andra textilprodukter, meddelade landets finansdepartementet på måndagen.

Därmed skärper Kina tonen inför fortsatta förhandlingar med EU, som vill att Kina ska begränsa textilimporten till EU-länderna. Bland de varor vars exportavgifter slopas finns lingarn, en av de produkter som står i centrum för konflikten mellan EU och Kina om den kinesiska textilexporten till EU.

EU-kommissionen begärde i förra veckan att få inleda formella överläggningar om den kinesiska exporten av lingarn och undertröjor. Om inte förhandlingarna leder till minskad export hotar EU att införa importbegränsningar för produkterna.

Kina införde vid årsskiftet exportavgifter på 148 textilprodukter, när de internationella kvoterna för textilexport hävdes. Sedan dess har Kinas textilexport rusat i höjden, vilket fått både USA och EU att försöka begränsa inflödet av billiga textilier för att skydda den inhemska textilindustrin.

Annons

För att dämpa kritiken lovade Kina den 20 maj att införa exportavgifter på ytterligare 74 kinesiska textilvarutyper från den 1 juni.

På sin hemsida på internet sade Kinas finansdepartement på måndagen att exportavgiften som gällt för 78 varor sedan årsskiftet kommer att avskaffas. Dessutom blir det ingen avgift för tre av de varutyper som utlovades den 20 maj.

Kina hotade redan i förra veckan att ta tillbaka sitt löfte att höja avgifterna på sin egen export, som en reaktion på nya klagomål från EU och USA.

Annons

TT

Annons