"Vi letar efter entreprenörer som byggt upp ett bolag"

Per H Börjesson har haft en intressant vår med Spiltan och dess framgångsrika investeringar i onoterade bolag, som exempelvis Paradox Interactive.

Uppdaterad 2016-08-09
Publicerad 2016-08-04

Per H Börjesson är vd för Spiltan invest, vilket han har varit sedan bolaget startade.

Under våren har Spiltan bland annat jobbat med att investera i onoterade bolag.

— Det har gått fantastiskt bra. Paradox Interactive som vi började köpa in oss i 2010, noterades på Stockholmsbörsen i slutet på maj. Där har kursen ökat mycket, och vårt innehav har gått otroligt bra. Det visar att vårt koncept att köpa minoritetsposter och utveckla bolag fungerar, säger Per H Börjesson.

Just framgångarna med Paradox. Vad betyder det för dig som vd?

— Det är klart att det är jättekul. Det är det roligaste som hänt sedan vi startade Spiltan för 30 år sedan. Det är ett bolag som gett mer än 100 gånger pengarna. Värderingen nu är väl nästan 150 gånger mer än när vi köpte in oss. Det är ju en extrem framgång. 

Vad är Spiltans strategi när det gäller att hitta onoterade bolag?

—Vi letar efter entreprenörer som byggt upp ett bolag och kanske omsätter 50-100 miljoner kronor och vill växa. Vi har ett tiotal sådana bolag i portföljen som vi jobbar med. 

Per tog semester efter Almedalen och har en fyra veckors semester. Han kommer bland annat vara i sin sommarstuga i Sandhamn.

Vad gör du då?

— Jag läser både facklitteratur, tidningar och är aktiv på Twitter. Det är inte så stor skillnad på mig om jag har semester eller jobbar. Jag har ett kul jobb. Jag funderar även på nya bolag under semestern.

— Sandhamn är ett ställe att koppla av på. Förutom att läsa böcker så kopplar jag av, åker lite båt och lyssnar på sommarpratare. Det tycker jag är jättekul.

Under hösten ska Spiltan bland annat försöka hitta onoterade bolag som vill sälja minoritetsposter till dem.

—Vi har ju sålt sju procent av Paradox och har ganska mycket i kassan, så nu är det en utmaning att hitta nya bolag och även kanske lite noterade bolag. Det finns många som är i behov av en långsiktig ägare. 

Fakta

Namn: Per H Börjesson
Titel: Vd
Ålder: Fyller 61
Bakgrund: Jobbat på Ericsson i USA, varit management konsult på SIAR och på familjeföretaget Börjessons bil innan Spiltan.
Bor: Stockholm
Familj: Fru, tre söner och en hund.
Intressen: Promenader, skidåkning och familjen.

Platsannonser

Logga in