Juridik

Tydlighet avgörande för lyckad rekrytering

Rekrytering av talanger ligger idag högt upp på företagens agendor. Realtid inleder därför en artikelserie för att undersöka hur juristbyråer och revisionsbyråer rekryterar. 
Först ut är advokatfirman Lindahl. 

Uppdaterad 2017-08-30
Publicerad 2017-08-30

Advokatfirman Lindahl har omkring 400 medarbetare varav drygt två tredjedelar är jurister. De senaste åren har byrån vuxit i storlek med omkring 30 medarbetare och 60 miljoner kronor i omsättning per år. Under 2016 var omsättningen 676 miljoner kronor.

Cecilia Källström, hr-chef på advokatfirman Lindahl, kommenterar:  

Hur många biträdande jurister rekryterar ni i höst?

– De senaste åren har vi rekryterat fler än 40 jurister till fasta tjänster på våra kontor varje år. Den takten ser ut att hålla i sig under hösten.

Vilken är deras ingångslön - med tingserfarenhet och utan?

–  Lindahl har sex olika kontor och det finns förstås vissa regionala skillnader i villkoren, men generellt ligger vi i nivå med våra konkurrenter på marknaden. Tingsmeriterade jurister erbjuds några tusenlappar mer i månadslön.
 
Till vilka rättsområden rekryterar ni flest?

–  Vi drivs av klienternas behov och de är ofta innovativa kunskapsföretag vilket gör att vi hela tiden behöver fler duktiga jurister inom immaterialrätt, integritetsfrågor och GDPR, informations- och kommunikationsteknologi, upphandling och konkurrensfrågor, samt inom finansiella tjänster, där vi bland annat arbetar med aktiemarknadsrätt, bolagsrätt, transaktioner och insolvens.

 Hur gör ni för att locka folk till er?

–  För oss handlar det om tydlighet i att förmedla vad vi är för ett företag. Att förmedla vår kultur, våra värderingar och vår syn på juridiskt arbete. Vi vill hjälpa både klienter och medarbetare att nå sin fulla potential. Vi vill att alla ska känna oss väl, och vi vill lära känna talangerna väl. Vi lägger mycket tid på olika möten – arbetsmarknadsdagar, nätverksträffar, bjuder in studenter för att träffa oss på våra kontor. Vi har också vår stora tävling i affärsjuridik – Business Law Challenge – som handlar om att leverera affärsnytta. Tävlingen ger oss ett utmärkt tillfälle att träffa många duktiga studenter samtidigt som de får testa hur det är att arbeta hos Lindahl tillsammans med våra klienter. På det sättet har vi kommit i kontakt med många intressanta och kompetenta personer som valt att fortsätta sin karriär hos oss på Lindahl.

 Är rekrytering en utmaning?

– Det är en hård konkurrens om talangerna och det erbjuds många olika spännande karriärvägar för ambitiösa studenter. Vårt employer branding-fokus är event med ett utbildande inslag, exempelvis en utbildning i förhandlingsteknik eller en presentation av ett spännande och utmanande klientuppdrag. Vi tror på att visa upp hur en vardag som jurist på byrån kan se ut.  Vi anställer olika typer av personligheter och kompetenser och därmed är det av stor vikt för oss att nätverka i olika sammanhang. Det är en utmaning att rekrytera, men det är väldigt belönande när resultatet blir duktiga och intressanta nya kollegor.

Platsannonser

Logga in