FinansNyhet

Tuffare i London än Norge och Sverige

Sofie ZetterlundSofie Zetterlund
Publicerad

Från Västerås till Jönköping, London och nu Oslo. Att jobba i den norska huvudstaden är relativt enkelt berättar Sofie Zetterlund på ODIN Forvaltning.

Jens Ekelund

Efter gymnasiet flyttade Västeråsbördiga Sofie Zetterlund till Jönköping för att läsa internationella ekonomprogrammet.

– Anledningen var främst att undervisningen var på engelska och det fanns goda chanser till utbyte internationellt. Jag gjorde min utbytestermin på University of Westminister i London och blev kvar, berättar hon.

Efter examen blev det jobb på Svenska Handelskammaren på ambassaden i London. Jobbet innebar mycket kontakter med finansbranschen, både genom Handelskammarens nätverk, vänner och bekanta och hennes man som jobbade i city.

Annons

Några år senare började hon jobba på BlackRock med marknadsföring av deras fonder.

– Det var väldigt lärorikt men hårt jobb och långa dagar. Miljön där var professionell och krävande och det gör att du alltid måste prestera på topp. Samtidigt är det inspirerande och utmanande att jobba i en så internationell miljö. Jag fick även lite vassare armbågar och tuffare attityd vilket kan vara bra att plocka fram i den här branschen. 

Berätta om ditt nuvarande jobb.

Annons

– Jag jobbar med sälj, marknad och kommunikation på ODIN Forvaltnings huvudkontor i Oslo. Det innebär att jag arbetar nära våra portföljförvaltare med kommunikation runt våra produkter ut mot distributörer och slutkunder, marknadsför våra fonder i olika forum, pratar med journalister, med mera.

– Mitt jobb är väldigt spännande då det handlar om att kombinera kommunikation och kreativitet med finansbranschen som ofta är rätt så konservativ. På ODIN vill vi utmana, sticka ut och framstå som en lite annorlunda, aktiv och modern kapitalförvaltare. 

– Närheten som jag har till vår kärnverksamhet förvaltningen är fantastisk och det är viktigt att jobba tight som ett team inom förvaltning, försäljning och marknad. Det uppfattar jag verkligen att vi har lyckats med.

Annons

Hur kommer det sig att du flyttade till Oslo?

– Det var egentligen via ett bananskal. Min man och jag hade bestämt oss för att flytta från London och vi hamnade i Oslo på grund av goda jobbmöjligheter 2012. Efter att vi bott i London i flera år var vi öppna för olika länder och vi tittade på möjligheter både i Stockholm, Köpenhamn och Oslo.

Vad skulle du säga krävs för att göra karriär i Oslo?

– För att lyckas i Oslo är det viktigt att passa in i gruppen och att du har god samarbetsförmåga. Det är väldigt homogent i Norge och mindre individualistiskt – mer fokus på att din firma lyckas som helhet än att enskilda individer sticker ut. Som svensk ses man som ambitiös och arbetsam.

Vad är ditt bästa råd till svenskar som skulle vilja bo och arbeta i Oslo?

– Mitt främsta råd överlag är att jobba utomlands överhuvudtaget. Det ger otrolig mycket i form av inspiration, insikt och utmaningar från andra personer och miljöer där du inte är van att vara och verka. Att bli tagen ur sitt sammanhang och vidga sitt perspektiv tror jag alla har nytta av.

– Ett annat råd är att hålla kontakt och verkligen vara genuint intresserad av de människor som du får chansen att jobba med och lära känna under din karriär. Att ha stort nätverk i branschen är viktigt och hur personer upplever dig kan hjälpa eller stjälpa dig i framtiden.

– Att arbeta just i Oslo är relativt enkelt då man förstår språket och de flesta kommer snabbt in i arbetslivet om man är driven och driftig. Jag upplever att det är mindre politik på arbetsplatsen och mer raka rör. Att vara uppriktig, direkt och ”flink” är viktigt men även att man är ödmjuk.

Vilka är de största skillnaderna mellan svenskt och norskt arbetsliv?

– Norrmän är generellt väldigt trevliga och godhjärtade som personer. De har goda intentioner och jag upplever flexibilitet i arbetslivet. Min chef och jag kan till exempel ta en löprunda på lunchen för att diskutera igenom ett problem eller ha en brainstorm runt något på jobbet. Samtidigt tror jag att de kan vara något mer hierarkiska och direkta än svenskarna.

– Jag upplever både Sverige och Norge som mer trevligt arbetsmässigt samt att man blir rekommenderad till jobb i större grad via kontakter och vänner. I London är det en tuffare vardag där du får slåss för din plats i organisationen och det är mer meritokratiskt vid rekryteringar och promotions. Vad du gör är viktigare än vem du är.

Vilket är ditt bästa karriärbeslut så här långt i livet?

– Att jag flyttade utomlands tidigt och att jag utnyttjat alla chanser som har kommit upp professionellt utan att tänka så mycket runt hur det ska bli. När vi flyttade till Oslo kände jag inte en enda person här och hade ingen aning om hur det skulle fungera, jag hade bott i London i fem år och trivdes otroligt bra. Men det är viktigt att utvecklas och släppa taget ibland. Hoppa på nya möjligheter och tackla nya utmaningar.

Tror du att du kommer återvända till Sverige någon dag?

– Ja, det tror jag. Även om det är väldigt enkelt att åka hem till Sverige över helgen från Oslo – så är ändå Sverige just det: hem.

Fakta

Namn: Sofie Zetterlund Johansson         
Titel: Marknadschef ODIN Forvaltning
Ålder: 31
Bor: Frogner, Oslo
Ursprungligen från: Västerås
Bott i Oslo sedan: 2012
Familj: Gift med Daniel Johansson samt mamma, pappa och lillasyster
Intressen: Häststport, träning och stort umgänge med vänner, familj och bekanta
Twitter: @sofiezett

Tipsa Realtid Karriär

Jobbar du själv utomlands och skulle vilja vara med i den här artikelserien, eller känner du någon som du tycker vi ska lyfta fram? Maila ditt tips till jens.ekelund@realtidmedia.se. Du själv eller personen du tänker på måste vara verksam inom bank/finans/revision/redovisning/affärsjuridik eller fastighet.

Annons