FinansNyhet

Tre storbanker i topp i jämställdhetsranking

Publicerad

Internationella Equileap ger Tele2  jämställdhetsarbete en förstaplats bland OMX30-bolagen. Tre banker finns med bland de fem bästa.

Camilla Jonsson

Genom att uppnå 63 procent i poänggivningen blir Tele2 dessutom åttonde bäst bland samtliga 255 utvärderade bolag i EU, men ser samtidigt stor potential för förbättring. Det framgår av ett pressmeddelande.

På andra plats placerar sig Swedbank, endast en procentenhet efter. Nordea kvalar in på fjärde plats och SEB på femte plats. 

– Vi är glada och stolta över att vara rankade som topp två av alla företag i Sverige. Det bekräftar att det vi gör ger resultat och att vi är på rätt väg. Nu fortsätter vi arbetet med ännu mer energi och beslutsamhet för att bidra till att driva på en fortsatt positiv utveckling framåt, säger Carina Strand, Head of Group HR på Swedbank.

Annons

Under 2019 undertecknade Swedbank ”FN:s principer för kvinnors egenmakt” (Women’s Empowerment Principles, WEP’s) – som omfattar sju principer som syftar till att anpassa finanssektorn till FN:s mål för hållbar utveckling. I WEP finns också Swedbank med som ett exempelcase på hur man kan arbeta med dessa frågor integrerat i sin verksamhet.

– Redan innan vi skrev under FNs principer arbetade vi i linje med dem. Nu ingår dem i både vår interna arbetsprocess och policy ”Gender equality, diversity and inclusion”. Men självklart är undertecknandet i sig ett viktigt statement. Det sänder också en positiv signal till vår omgivning att vi verkligen tar dessa frågor på största allvar, och Equileaps ranking visar att vårt arbete med dessa frågor ger konkreta resultat, säger Carina Strand.

​Toppresultatet får Tele2 genom att bland annat ha sju av åtta policys som Equileap rekommenderar för att främja jämställdhet på arbetsplatsen. Equileap har också sett till det faktum att Tele2:s styrelse har en jämn könsfördelning och att Tele2 har över 30 procent kvinnor på både exekutiv och senior ledningsnivå.

Annons

Skarmavbild_2020-05-18_kl._13.54.18.png

Annons