Annons

Annons

Camilla_Samuelson_534.png

HR-chef Camilla Samuelson, BDO

"Talangkriget är i full gång"

–Just nu är talangkriget i full gång och det råder tillväxt i Sverige, vilket gör att det är arbetstagarens marknad. Det säger BDO:s hr-chef Camilla Samuelson som svar på Realtids tidigare artikel om att byrån lockar nyexaminerade mer än vad revisorsuppdraget gör. 

Realtid.se publicerade nyligen en artikel om att byrån lockar mer än revisorsuppdraget.

– Studenterna pratar inte så mycket om att de vill bli revisor eller att de vill arbeta med redovisning och granskning längre. Istället pratar de om vilken revisionsfirma som de vill arbeta på. Det är byrån som lockar mer än själva uppdraget som revisor!
Det sa Pernilla Broberg, universitetslektor vid Högskolan Kristianstad och Linköpings universitet, till Realtid.se.

HR-chef Camilla Samuelson på BDO kommenterar:

Vilka är dina spontana reaktioner?

– I och med att unga människor i dag är mer upplysta än tidigare generationer är de mer värderingsstyrda när de söker jobb. Därför är det viktigt att vi som företag visar att vi även har andra målsättningar än vinster. Alla byråer behöver ha ett starkt värdeerbjudande för att kunna attrahera duktiga, framtida medarbetare men också för att få dem att stanna. Viktigt för studenten är att göra läxan innan man signerar ett anställningskontrakt så man vet vilka värderingar byrån står för. På BDO har vår senaste kampanj på Campus med citat som: ”Vi söker dig som hellre jobbar bäst än jobbar mest”, samt "Vi söker dig som tycker det är viktigare att knyta kontakter än slipsar” tillsammans med värdeord som relationsskapare, service och proaktivitet - varit ett sätt att på ett kort och kärnfullt sätt beskriva vilka vi är.

Är bilden som målas upp i artikeln positiv eller negativ?

– Jag tror att det är bra att studenterna letar efter en byrå som passar just henne eller honom, istället för att bara signera med vilken revisionsbyrå som helst, då det kommer att påverka worklife balance, vilka kunder man får jobba med samt vilka kollegor man får. Eftersom vi tycker att det är viktigt att våra medarbetare har ett särskilt stort engagemang gentemot våra kunder är vi mycket måna om att rätt personer börjar hos oss.

Hur stor är er omsättning av nyexaminerade?

– I branschen som helhet är personalomsättningen som högst för de som arbetat mellan 3-5 år skulle jag våga påstå, vilket är naturligt då branschen fungerar lite som ett växthus. Du kommer in som ung och grön och erhåller många utbildningstimmar för att lära dig ditt framtida hantverk och utvecklingskurvorna är väldigt branta dessa år för att därefter plana ut något och därefter få mer fokus på ledarskap och försäljning och möjligen aningen mindre tid för de operativa, dagliga uppgifterna.

Hur arbetar ni för att minska omsättningen?

– Vi gör som alla andra i branschen och anställer stora kullar i augusti och i januari, för att kunna växa och inte bara ersättningsrekrytera. Vi jobbar även ständigt med vårt värdeerbjudande för att det ska vara attraktivt att jobba hos oss. Igen, det handlar om att hitta rätt i rekryteringen. Vi satsar på personer som vi tror på. Serviceinriktade medarbetare som är bra på att bygga viktiga affärsrelationer kommer med största sannolikhet att trivas och lyckas på BDO.

Vad innebär omsättningen för er affärsmodell?

– Vi behöver säkerställa att vi kan attrahera och behålla de talanger som passar vår verksamhet, och ta höjd i antalet rekryteringar för att kunna nå våra affärsmål.

Vad tänker ni om framtiden?

– Just nu är talangkriget i full gång och det råder tillväxt i Sverige, vilket gör att det är arbetstagarens marknad. På BDO behöver vi bli bättre på att marknadsföra vad som urskiljer just oss samt vår senaste medarbetarundersökning som påvisade mycket positiva tal vad gäller främst arbetsglädje men även arbetslojalitet. Vi märker att många unga är intresserad av att söka sig till BDO just för att man redan från början får ta ett eget ansvar och har ovanligt stora möjligheter att pröva olika vägar i yrkesrollen.

 

Annons

Annons

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons