Lars Nørby Johansen
Ledarskap

Svårt att vara vd menar danskt styrelseproffs

Det ställs ofta motsägelsefulla och för höga krav på vd:ar. Det menar den danske näringslivsprofilen Lars Nørby Johansen.

 

Uppdaterad 2016-08-19
Publicerad 2016-08-18

Lars Nørby Johansen är före detta koncernchef i Group 4 Falck och nuvarande styrelseordförande i bland annat William Demant Holding, Köpenhamns Flygplats och försäkringsjätten Codan.

I en intervju med danska Berlingske Business från tidigare i somras pratar han om hur svårt det är att vara vd i dagens Danmark.

Man ska inte bara leverera snabba resultat, optimera driften och samtidigt vara en kraftfull och framsynt visionär. Det vilar också på vd:ns axlar att se till att verksamheten tar klivet in i en ny tidsålder.

Att lyckas med allt detta är lättare sagt än gjort menar Nørby Johansen. Kraven är inte alltid helt förenliga förklarar han.

– Styrelserna förväntar sig att vd:arna ska vara enormt bra på att optimera driften och skapa bättre vinstmarginaler. På senare år har man också börjat förvänta sig att de ska ha en strategisk överblick.

– Det är förnuftiga och logiska krav sett från styrelsernas sida, men från ett vd-perspektiv kan de vara svåra att hantera samtidigt.

Enligt Lars Nørby Johansen handlar detta om två olika ledningsparadigmer, när man både ska åstadkomma snabba resultat och ta risker med nya och innovativa åtgärder på en och samma gång.

– Det blir en inneboende schism för vd:n mellan att dels optimera driften och dels ha en strategisk överblick för innovativa möjligheter i verksamheten. Innovation förutsätter riskvillighet, men det är också en riskvillighet som kan gå ut över den kortsiktiga optimieringen av driften. Det är otroligt svårt att förena de här två sakerna!

Mot bakgrund av detta är han inte förvånad över att så många av Danmarks översta toppchefer bytts ut på senare år. Det kan tyda på att det finns en motsätning mellan omedelbara resultatkrav från styrelserna och förväntningarna på vd:arna att de ska vara nytänkande och ta chanser.

– Pressen från styrelser och aktieägare har ökat på senare år och kraven på toppchefer har skärpts. Det rådet inget tivel om den saken. Vi ser ju att den genomsnittliga tiden en vd sitter på sin post har minskat markant och det tyder på att styrelsernas och aktieägarnas otålighet har blivit större, säger Lars Nørby Johansen till Berlingske Business.

Platsannonser