Snart börjar semestern för Hong Kongs SEB-chef

Just nu är Fredrik Hähnel mitt i en spännande period i Hong Kong. SEB har nyligen anställt två nya chefer i Kina och är för närvarande i processen att anställa en aktiechef. 

Uppdaterad 2016-08-02
Publicerad 2016-08-02

Fredrik Hähnel är chef för SEB Kina, som har sitt säte i Hong Kong. Där ansvarar han för kontoren i Hong Kong, Shanghai samt Beijing.

Det har varit ett spännande första halvår för Fredrik och SEB. Året inleddes med turbulens på finansmarknaderna när Kina fortsatte att devalvera valutan. Men även Brexit innebar turbulens lokalt, eftersom valresultatet började komma in precis när marknaden öppnade i Hong Kong.

— Vid båda tillfällena gällde det att vara nära kunderna och ge mycket rådgivning, säger Fredrik Hähnel.

— Jag flyttade ner från Shanghai där jag tidigare var chef i fem år, till Hong Kong i september förra året. Så mitt jobb har handlat mycket om att sätta mig in i affären och personalen i Hong Kong under mitt första år här.

Hur har det gått?

— Vi har vuxit under perioden. I Kina har vi rekryterat två nya chefer i Shanghai och Beijing som jag ser fram emot att jobba med.

Vad jobbar du med just nu?

— Vi är inne i en rekrytering av en ny aktiechef i Hong Kong. Vi börjar också förbereda affärsplanering och budget för 2017.

Fredrik kommer att ha tre veckors semester i sommar då han reser en vecka till Tyskland och Österrike med sin fru och dotter, men han kommer även att åka till Sverige för att hälsa på släkten.

— Alperna på sommaren är fantastiskt. Sedan åker dottern och jag till Österlen och hälsar på farmor.

Kommer du att släppa jobbet helt under semestern?

 Jag har en typ av jobb där jag måste vara nåbar hela tiden, men det brukar innebära någon halvtimmes email på morgonen och sedan kan jag koppla av. Det lär bli min dotters intressen som styr dagarna och då brukar det bli fokus på att plocka och äta svenska bär samt åka runt på bondgårdarna och titta på djur. Kanske lite strandliv om vädret tillåter. På kvällarna blir det grillning och goda röda viner med min gamla mamma.

Vad händer på jobbet i höst för din del?

— Vi ska sätta en ambitiös affärsplan med fokus på tillväxt. Förutom Kina täcker vårt kontor i Hong Kong även andra delar av Asien inom såväl företagsaffärer som obligations- och aktiehandel. Så det lär bli en hel del resande också för att träffa kunder i bland annat Korea och Japan, menar Fredrik Hähnel.

Fakta

Namn: Fredrik Hähnel
Titel: Chief Executive Hong Kong, Head of Greater China.
Ålder: 44
Bakgrund: General Manager Exportrådet i Shanghai 2002-2005, SEB sedan 2005, General Manager i Shanghai 2010-2015.
Bor: Hong Kong
Familj: Fru och fyraårig dotter.
Intressen: Musik, spelar aktivt trummor på jazzklubbar i Shanghai och Hong KongBästa.
Bästa karriärdrag hittills i livet: Det var nog valet att börja på SEB. Att jobba på ett företag med ett starkt varumärke och långsiktiga ägare är extra värdefullt i turbulenta tider som dessa.

Platsannonser

Logga in