Suzanne Sandler
Suzanne Sandler, vd Styrelseakademien Stockholm. Foto: Stefan Tell
Styrelser

Så landar du ett styrelseuppdrag

Precis som mycket annat i samhället har styrelsearbete förändrats på senare år. Den som vill ha styrelseuppdrag i dag måste kunna bidra på ett helt annat sätt. 

 

Uppdaterad 2016-02-24
Publicerad 2016-02-24

Förr handlade styrelsearbete mycket om att kontrollera företaget bakåt i tiden. Numera är agendan betydligt bredare. 

– Fler och fler frågor har dykt upp på styrelsens bord. I dag kan det handla om alltifrån målstyrning till hållbar utveckling, berättar Suzanne Sandler, vd för Styrelseakademien Stockholm.

Dagens styrelser bör tillföra ett värde till de verksamheter de styr över. 

– Man ska bidra till strategier och tillföra värde genom kompetens i styrelsen. Det krävs en annan typ av kompetens än för 25 år sedan.

Det innebär att styrelsearbetet har blivit mer komplext.

– Många olika kompetenser och bakgrunder i styrelsen gör det också svårare att leda. Det blir helt enkelt knepigare för ordföranden som måste se till att var och en förstått och engagerar sig i de frågor som avhandlas. Men detta innebär även att möjligheterna att verka i en styrelse är större än tidigare.

Suzanne Sandler tipsar här om hur man kan gå tillväga om ett styrelseuppdrag känns lockande.

5 steg till att landa styrelseuppdraget


1. Anmäl dig till kandidatbanker och nätverk 

Det är det första man ska göra. Det är bra att finnas med i flera olika för då exponeras man bredare, tar del av fler uppdrag och ser vad företagen efterfrågar. På så sätt får man en bättre förståelse för om man är mogen för styrelseuppdrag och om man har en attraktiv kompetensprofil. Man ska också ta kontakt med rekryterare som jobbar specifikt med styrelseuppdrag. De ställer bra frågor och kan hjälpa till med hur cv:t ska formuleras på rätt sätt.


2. Arbeta strategiskt 

Många som söker styrelseuppdrag är väldigt operativa, men som styrelseledamot ska man jobba strategiskt och till viss del kontrollerande. Man har ett ansvar för företaget, både under goda och dåliga tider. Det gäller att tänka ur ett annat perspektiv. Därför ska cv:t se annorlunda ut jämfört med om man söker ett operativt ledningsuppdrag. Man ska fokusera på hur man kan bidra ur ett styrelseperspektiv. Är man väldigt operativ och hands-on så kanske inte styrelsearbete är det rätta. 


3. Certifiera dig

Att certifiera sig ökar kunskapen om bolagsstyrning generellt, om rollfördelning och ansvar. Man får en check på att man vet vad styrelsearbete är och går ut på. Efter att ha blivit certifierad kan man lättare bedöma i en intervjusituation om företaget har ambition att driva ett professionellt styrelsearbete och om de har en bra ordförande. Om man får en förfrågan gäller det att kolla upp bolaget noga innan man tackar ja. 


4. Ha rätt bakgrund och egenskaper

Integritet är en av de viktigaste egenskaperna. Man måste våga ställa frågor även om de verkar dumma. Det kanske är just de frågorna som behöver ställas. Lyhördhet är också viktigt. Man måste kunna lyssna på alla och reflektera över vad som sägs. Man måste inte ha erfarenhet av styrelsearbete, men man måste vara genuint intresserad av branschen och företaget. Så omvärldsbevakning är viktigt. Ta in mycket intryck som kan påverka företaget framåt. Men hur vet man att man är rätt person? Det är omöjligt att säga. För ett bolag kan man vara rätt och ett annat helt fel beroende på kompetensprofil och erfarenhet. Det gemensamma är att man måste ha insikt och förståelse för att driva företag och en kompetens företaget verkligen behöver. 


5. Ladda ner årsredovisningen

Läs den noggrant. Tycker du det är tråkigt kanske du inte är rätt person för ett styrelseuppdrag. Man måste vilja analysera innehållet och känna att det är viktigt. Ett bra tips är att lära sig så mycket man kan om organisationen innan man tar en kontakt. Kasta sedan ut en blänkare! Var modig och hör av dig till ordföranden och berätta vad du kan bidra till. 

Platsannonser