FinansNyhet

Ordnade jobb åt kompisar

Jonathan Schauman gör karriär på American Express.
Publicerad

Att vara tjänstledig i omgångar kan ha flera fördelar. Det berättar Jonathan Schauman på American Express.

Jens Ekelund

Jonathan Schauman inledde karriären med att jobba som telefonförsäljare vid 17-års ålder. Det var inte ett jobb han trivdes med, men han fick åtminstone en klar bild av vad han inte ville arbeta med.

Under de följande sju åren var han ändå anställd på företaget med tjänstledighet för militärtjänstgöring och studier.

Jonathan_150.jpg

Jonathan Schauman

Annons

– Jag valde att göra mitt bästa och ta tjänstledigt istället för att säga upp mig. Det ledde till att jag i flera omgångar kunde återvända till företaget när jag behövde extrapengar eller ett sommarjobb, berättar han för Realtid Karriär.

Efter examen fick Jonathan Schauman jobb på American Express där han idag arbetar som Fraud Analyst.

Hur har du tänkt kring din egen karriär så här långt?

Annons

– Det har varit väldigt mycket tillfälligheter som har lett till American Express och väldigt sällan har det blivit som jag har tänkt mig.

– Att jag valde att ta tjänsteledigt innan jag åkte iväg till Finland för att göra militärtjänst ledde till att jag i nästa led fick ett jobb på samma företag.

– På något sätt kan man säga att det ena telefonjobbet har lett till det andra och det är även relevant för det jag håller på med idag. Sedan har jag finska som modersmål, och det har varit en viktig del av de flesta jobb som jag har haft.

Annons

Har du gjort något för andra som gjort skillnad för dem i deras karriär?

– Ja, när man har tagit tjänsteledigt i så många omgångar som jag har gjort lär man känna HR-personalen ganska bra. Det ledde till att jag kunde ordna sommarjobb åt mina kompisar vid flertalet tillfällen.

Finns det något du är mindre nöjd med i din karriär?

– Ett misstag som jag har gjort många gånger är att börja söka jobb för sent. Det tar ofta tid att få ett jobb och man mår helt enkelt bäst av att få jobbsök avklarat i god tid.

Vilket av dina egna karriärdrag vill du pusha för till andra?

– Att alltid göra sitt bästa oavsett hur man än känner för jobbet och att alltid avsluta sin tjänst på ett sätt som håller dörren öppen för framtida möjligheter. Man vet aldrig om man kommer att behöva referenser eller ett jobb i framtiden och då kan det vara väldigt skönt att ha en plan B.

Vad händer under våren för din del?

– Jag är väldigt dålig på att planera långsiktigt och förmodligen har jag fel om jag ska spekulera kring vad som händer i vår. Jag kommer att fortsätta i min nuvarande tjänst , men i övrigt får vi helt enkelt se vad som händer, säger Jonathan Schauman.

Fakta

Namn: Jonathan Schauman    
Titel: Fraud Analyst på American Express
Bakgrund: Sommar/extrajobb som telefonförsäljare, master i statsvetenskap, praktik på LO
Ålder: 27
Bor: Vasastan
Familj: Flickvän
Intressen: Resa, kendo, historia, vänner med mera.
Oanad talang: Jag är riktigt bra på att både sjunga och dansa, tyvärr tycks ingen i min omgivning ha insett det…än.

Annons