Annons

Annons

angela-merkel_534.jpg

Angela Merkel
En kvinnlig förbundskansler, men det är dåligt med jämställdhet i det tyska näringslivet.

Noll kvinnor i 110 tyska bolag

Tyska företag kan inte direkt slå sig för bröstet när det gäller jämställdhet. Endast 6,6 procent av ledningsgrupperna utgörs av kvinnor.

Den svenska jämställdhetsstiftelsen AllBrights tyska systerstiftelse har för första gången gett ut en AllBrightrapport.

Det är dyster läsning, konstaterar svenska Allbright.

"Att det tyska näringslivet är dåliga på jämställdhet är ingen nyhet men att det är så mycket sämre än det svenska överraskar. Den första tyska rapporten visar betydligt sämre resultat än den första svenska rapporten som presenterades för fem år sedan. Jämför vi jämställdhetsläget i de två ländernas näringsliv idag får tyskarna skämmas. 6,5 procent kvinnor i ledningsgrupperna mot Sveriges rekordsiffra på 20 procent."

Annons

Annons

Rapporten släpptes igår, på årsdagen av den tyska kvoteringslagens införande. Det är en lag som främst omfattar styrelser, men även ledningar.

Lagen tvingar enligt uppgift de tyska bolagen att publicera målsättningar för jämställdhetsarbetet i ledningarna i årsredovisningen.

Bolagen ska uppge hur stor ökning av antalet kvinnor de ska ha till 2017. De kan dock välja att sätta målet “noll kvinnor”, vilket hela 110 av de 160 bolagen valt att göra.

"Ytterst anmärkningsvärt och avslöjar en omodern syn på kvinnor som chefer", skriver Allbright.

"Förklaringarna till målsättningen noll kvinnor känner vi igen från svenskt näringsliv. Tyska företagsledare menar att det inte finns tillräckligt med kompetenta kvinnor, att de inte hittat kvinnor, och att det inte kommer ske några nyrekryteringar inom de kommande åren."

AllBright skriver vidare att de hoppas att rapporten ska skaka om det tyska näringslivet och mana till akut bättring.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons