"Det finns en oro på flera håll, inte bara inom retail", säger Christian Hermelin.
Fastigheter

"Jag är inte så intresserad av att göra vad som redan gjorts"

Sedan Christian Hermelin slutade som vd i Fabege har han i skymundan arbetat med ett nätverk för projektutveckling inom fastigheter. Nu går han in i fondbolaget Prior Nilssons styrelse.

Uppdaterad 2020-09-08
Publicerad 2020-09-07

Fabeges mångårige ex-vd Christian Hermelin går nu in i fondbolaget Prior Nilssons styrelse för att jobba bland annat med frågor kring hållbar finansiering.

– Jag har försökt hålla mig så långt borta ifrån styrelser som möjligt, säger Christian Hermelin till Realtid.

– Men det finns styrelsearbeten där man både kan bidra med ett annat perspektiv och lära sig något. Och här är det ett duktigt gäng som är skickligt inte minst på att plocka ut fastighetsaktier.

Christian Hermelin arbetade nära 25 år på fastighetsjätten Fabege, varav de sista tolv som koncernchef.

När han lämnade det jobbet den första september i fjol hade Fabege-aktien stigit med närmare 500 procent, inklusive återinvesterade utdelningar, sedan han tillträdde. Värdet på tillgångarna hade ökat från 30 miljarder kronor till 74 och vinsten flerfaldigats.

Christian Hermelin ska i Prior Nilssons styrelse bland annat rikta in sig på finansierings- och hållbarhetsfrågor. De senaste åren har hållbarhetsfrågor blivit mer och mer viktiga både i själva verksamheten och på finansieringssidan i de flesta bolag.

–Det finns ett väldigt stort sug efter gröna obligationer och lån, säger Christian Hermelin.

–Det är otroligt viktigt på kreditmarknaden. Man får lite bättre villkor för gröna finansieringslösningar, och det ger en riskreducering.

Sedan Christian Hermelin slutade som vd i Fabege har han i skymundan arbetet med ett nätverk för projektutveckling inom fastigheter. Där ingår bland annat brodern Gustaf, som han jobbade med för 30 år sedan. Sedan dess har Gustaf Hermelin bland annat varit vd för börsnoterade Klövern och Catena, där han i dag är styrelseordförande i den sistnämnda.

– Jag brinner för att jobba med stadsutveckling. Och vi måste ha allt mer hållbara stadsdelar och fastigheter.

Under sin tid i Paulssonsfären var Christian Hermelin bland annat med och byggde upp områdena Järla Sjö i Nacka, Hammarby Sjöstad och Arenastaden i Solna. Projekt som blev allt större och gick ut på att omvandla nedgångna industriområden.

Sedan Christian Hermelin lämnade Fabege har fastighetsaktierna hunnit nå nya toppkurser, rasa under coronafrossan i februari-mars för att sedan återhämtas en del.

– Det finns en oro på flera håll, inte bara inom retail, konstaterar Christian Hermelin.

Många bolag är också mer kassaflödesinriktade i dagsläget än under de mer expansiva åren, och flera projekt skjuts på framtiden.

– Samtidigt som den totala projektvolymen går ner så minskar konkurrensen bland dem som riktar in sig på mer komplicerade projekt. Det kan vara intressant att gå emot strömmen och jobba med projekt. Jag är inte så intresserad av att göra vad som redan gjorts, utan det ska vara något nytt och spännande tillsammans med folk som man gillar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in