Nytt jobb

Hon byter bank efter 27 år

Katja Bergqvist är chef för Handelsbanken Fonder. Men snart blir hon ny chef för Nordeas Savings and Wealth Offerings. För Realtid Karriär berättar hon om bytet av både tjänst och arbetsgivare.

Uppdaterad 2016-03-23
Publicerad 2016-03-21

Vad fick dig att ta det här steget?

– Det var flera saker. Framförallt så var det ett väldigt intressant och utmanande jobb. Det är det främsta skälet. Sedan tycker jag att Nordea som organisation tilltalar mig. Det finns en framåtlutad attityd och Nordea är mycket för att samla sin stora nordiska affär. Man jobbar mycket med förenkling och digitalisering, och har varit duktiga inom sparområdet under en lång tid, vilket även Handelsbanken har varit.

Känns det konstigt att byta arbetsgivare efter så många år?

– Det är klart att det är en process att byta. Det finns en anledning att jag stannat så länge och det är ju att jag trivts väldigt bra och gjort många olika saker. Det är alltid både och när man ska lämna. Men jag är väldigt positiv nu till mitt nya jobb och uppdrag.

Vad säger kollegorna om bytet?

– Någon tycker att det är tråkigt, men jag tycker nog att det varit mestadels grattis.

Vad tar du med dig från Handelsbanken?

– Massor! Hela mitt yrkesliv. Handelsbanken är en fin organisation och det finns mycket att ta med från de olika chefspositioner jag haft. Mycket av det som är Handelsbankens paradgren, kostnadskontroll och framförallt kundfokus. Det passar i alla organisationer i någon mening.

Något råd till den som jobbat länge på samma ställe och leker med tanken på att byta arbetsgivare?

– Det är inget självändamål att lämna en organisation. Det handlar väldigt mycket om att inte hamna i någon slags bekvämlighet. Finns det nya utmaningar i en annan organisation så ska man våga pröva.

Platsannonser

Logga in