Anko Van der Werff, tillträdande vd och koncernchef för SAS
Anko Van der Werff, tillträdande vd och koncernchef för SAS. Foto: Avianca Holding
Finans

Holländsk flygindustriveteran ny vd för SAS – "oväntat val"

Avianca Holding-koncernens nuvarande vd har värvats till vd-posten på SAS. Valet förvånar flyganalytiker.

Uppdaterad 2021-05-09
Publicerad 2021-04-28

SAS styrelse har utsett Anko Van der Werff som ny vd och koncernchef i SAS, med tillträde 15 juli 2021. Karl Sandlund, kommersiell direktör i SAS, utses samtidigt till tillförordnad vd och koncernchef efter Rickard Gustafson. Det framgår av ett pressmeddelande.

Anko Van der Werff är holländare och har en gedigen erfarenhet inom flygindustrin. Han leder idag Avianca Holding-koncernen i Colombia. Han har en bakgrund i bland andra Aeromexico, Qatar Airways och Air France KLM. Utöver holländska, engleska och spanska kan han grunderna i svenska, franska och italienska.

– I den omfattande och omsorgsfulla rekryteringsprocessen har det varit glädjande att kunna konstatera hur många begåvade kandidater från den globala flygindustrin som attraherats av SAS starka varumärke – något som ytterligare förstärkts av SAS ambitiösa hållbarhetsarbete, säger SAS styrelseordförande Carsten Dilling i en skriftlig kommentar.

Flyganalytikern Hans Jørgen Elnæs är förvånad över valet av vd.

– Min gissning har varit att SAS skulle utse flygbolagets COO Simon Pauck Hansen till ny vd. Jag är förvånad över att SAS har värvat en vd som inte kommer från Skandinavien – mot bakgrund av att bolaget står inför sin största utmaning någonsin och att SAS är en organisation som genomsyras av skandinavisk kultur. Men jämfört med andra icke-skandinaviska kandidater som har nämnts i media är Anko Van Der Werff den kandidat som känner Skandinavien bäst, säger Elnæs till Realtid.

 

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in