Finans Nyhet

Hög arbetsbelastning ger sämre karriärmöjligheter

Så här svarade 5 000 av Finansförbundets medlemmar på frågan "Har planerad kompetensutveckling genomförts?"
Publicerad

En ny enkätundersökning från Finansförbundet visar att fyra av tio finansanställda får sin planerade kompetensutveckling inställd.  "Den som inte ges möjlighet till kompetensutveckling har mycket sämre möjligheter att göra karriär", säger förbundsordförande Ulrika Boëthius.

Det blir allt viktigare att ha en uppdaterad kompetens inom arbetsmarknaden. Kompetenskraven har och fortsätter att ändras i takt med digitaliseringen och globaliseringen. 

Ulrika_150.jpg

Ulrika Boëthius

— Den utbildning vi har med oss in i arbetslivet får ett allt kortare bäst-före-datum. Därför blir kompetensutveckling allt viktigare för anställningstryggheten, säger Finansförbundets förbundsordförande Ulrika Boëthius.

Annons

 

Våren 2016 ställdes 38 procent av all kompetensutveckling in enligt Novus enkätundersökning bland 5 000 finansanställda som genomförts på uppdrag av Finansförbundet. Det var endast 48 procent som svarade ja på frågan "har planerad kompetensutveckling genomförts?" medan 14 procent svarade vet ej.

—  Den som inte ges möjlighet till kompetensutveckling har mycket sämre möjligheter att göra karriär. Utbildning och kompetens blir allt mer en färskvara. För att kunna göra karriär och vara fortsatt anställningsbara måste vi ständigt uppdatera vår kompetens, säger Ulrika Boëthius.

Annons

I undersökningen lyfts hög arbetsbelastning fram som den vanligaste orsaken till inställd kompetensutveckling och att endast 26 procent tycker att den avsatta tiden de fått räcker för att hålla sig uppdaterade.

— Den höga arbetsbelastningen i finansbranschen är ett generellt problem. Företagen har slimmat sina organisationer till bristningsgränsen och det är de anställda som får ta smällen. Både genom sämre möjligheter till kompetensutveckling, men också genom ökade stressnivåer och en sämre arbetsmiljö, säger Ulrika Boëthius.

Annons