Hjalmar Winbladh. Foto: EQT
Riskkapital

Hjalmar Winbladh lämnar EQT Ventures

Grundarpartnern Hjalmar Winbladh lämnar EQT Ventures.

Uppdaterad 2020-07-13
Publicerad 2020-07-10

Techcrunch rapporterar att Hjalmar Winbladh lämnar EQT Ventures för att ägna sig åt egna projekt.

– Hjalmar har varit med EQT i nästan tio år och har spelat en viktig roll på vår digitala transformationsresa. Under de senaste fem åren har han också byggt upp och lett Ventures-teamet till en mycket framgångsrik verksamhet och med en stark portfölj och ett dedikerat team. Han längtar nu efter att komma tillbaka till sina entreprenörsrötter och har beslutat att lämna sin roll inom EQT Ventures. Han är kvar i styrelserna i EQT Ventures portföljbolag Banking Circle, Wolt och Peltarion så vi skiljs inte helt, säger EQT:s kommunikationschef Nina Nornholm i en kommentar till Techcrunch.

Hjalmar Winbladh är serieentreprenör och grundare av bolag som Wrapp, Rebtel and Sendit. De senaste fem åren har han arbetat som riskkapitalist och partner på EQT:s bolag för unga lovande tillväxtbolag, EQT Ventures. Sent 2019 stängde EQT Ventures sin andra fond med 660 miljoner euro, vilket gör den till en av Europas största vc-fonder.

Ett av portföljbolagen, Small Giant Games, såldes 2018 till Zynga för 700 miljoner dollar. Andra bolag i portföljen är 3D Hubs, Varjo, Natural Cycles, Permutive, Codacy, Peakon och Tinyclues.

Hjalmar Winbladh säger till Techcrunch att han tycker att det europeiska ekosytemet ser väldigt annorlunda ut nu jämfört med för tio år sedan. I ett tekniklandskap som är mer föränderligt än någonsin säger han sig vilja skapa en miljö för erfarna företagare och investerare som han själv att bättre stödja nästa generation grundare. Det i ett tidigare skede än EQT Ventures serie A-, B- och C-fokus. För närvarande samlar han däremot inte in en egen fond.
 

Platsannonser