Genom appen ska privatpersoner kunna anställa privatpersoner. Foto: Pixabay
Arbetsuppgifterna kan variera, men vanliga göromål som gräsklippning, hundrastning, staketmålning eller installera nya program på datorn är de mest populära. Foto: Pixabay
IT

HIQ släpper P2P-lösning för enkla jobb

HIQ har utvecklat en peer-to-peer-tjänst (P2P) för korta anställningar. Syftet är att öka utbudet av så kallade enklare jobb för exempelvis asylsökande, pensionärer och skolungdomar.

Uppdaterad 2017-06-15
Publicerad 2017-06-15

HIQ säger sig vilja underlätta integreringen i det svenska samhället – redan innan de har beviljats asyl.

IT-bolaget har utvecklat webbapplikationen Anställ Privat åt Adalta. Tjänsten ska göra det enklare för privatpersoner att anställa privatpersoner – utan att man behöver sätta sig in i lagar och anställningsregler.

– Vi drivs av att förenkla och förbättra för människor med hjälp av teknik, och det här är ett jättebra exempel på hur vi kan göra något svårt och krångligt till något enkelt och användbart, säger Anna Kleine.

Användarna av appen fyller i grundläggande uppgifter och betalar den administrativa kostnaden via Swish, sen sköter systemet resten, enligt pressmeddelandet.

När arbetstiden sedan rapporterats i systemet skapar Anställ Privat en ifylld förenklad arbetsgivardeklaration, som ska gör det enklare att deklarera.

Arbetsuppgifterna kan variera, men vanliga göromål som gräsklippning, hundrastning, staketmålning eller installera nya program på datorn är de mest populära.

Tjänsten lämpar sig, enligt HIQ, främst för korta anställningar för exempelvis asylsökande, pensionärer eller skolungdomar.

Platsannonser