FinansNyhet

Henrik Saxborn lämnar Castellum: ”Det är ett bra läge för mig att hoppa av”

Henrik Saxborn lämnar Castellum. Foto: TTHenrik Saxborn lämnar Castellum. Foto: TT
Foto: TT
Publicerad

Henrik Saxborn har meddelat styrelsen i Castellum att han beslutat att lämna sin roll som vd. ”Jag lämnar utan att ha en plan om vad jag ska göra framgent”, säger han till Realtid. 

Annelie Östlund

Reporter

Henrik Saxborn tillträdde rollen som verkställande direktör 2013 och var dessförinnan vice vd på Castellum sedan 2006. Styrelsen inleder nu, i samråd med Henrik Saxborn, en process för att tillsätta en ny vd och koncernchef. Det framgår av ett pressmeddelande.

För två veckor sedan valdes största ägaren Rutger Arnhult, efter interna strider, in som ny ordförande.  

– Jag vill från styrelsens sida tacka Henrik Saxborn för hans tid som koncernchef och positiva bidrag till bolagets utveckling och tillväxt. Castellum står väl rustat inför framtiden och jag ser fram emot att fortsätta utveckla bolaget tillsammans med styrelse och ledning, säger Rutger Arnhult, i en skriftlig kommentar.

Annons

– Castellum är ett fantastiskt företag, idag ett av de starkaste fastighetsbolagen i Norden med framskjuten position inom teknikutveckling och hållbarhet. Det har varit ett privilegium att få skapa allt detta tillsammans med alla engagerade och härliga kollegor, säger Henrik Saxborn i sin presskommentar.

Till Realtid säger Saxborn – som kommer att fortsätta i sin nuvarande roll i sex månader eller till dess att en ersättare tillträder – att han inte har planerat nästa steg. 

–  Nej, jag lämnar utan att ha en plan om vad jag ska göra framgent, säger han och fortsätter:

Annons

– Jag har varit på bolaget i 15 år. Man får bestämma sig för om man ska vara kvar när det är en nystart om man ska kalla det så. Och då tänker jag att det är ett bra läge för mig att hoppa av.

I februari sålde Castellum logistikfastigheter för ytterligare 4,8 miljarder kronor till Blackstone – en affär som gick emot Rutger Arnhults uttryckliga vilja. Kort innan hade Arnhult sagt till Realtid att han skulle föredra att Castellum inte sålde fler logistikfastigheter.

I februari skrev jag en artikel med rubriken ”Saxborn går emot Arnhult”. Är det så att ni har olika syn på vart bolaget är på väg?

Annons

–  Det strategiska arbetet och inriktningen ligger ju kvar. Så jag kan inte säga att jag har en annan syn än Rutger i de frågorna. Det är mer en fråga om vad Henrik Saxborn ska göra i framtiden, säger han och tillägger:

–  Det existerar inga stora stridigheter.

Under Saxborns tid vid rodret gjorde Castellum ett försök att förvärva Entra. Uppköpsförsöket misslyckades och nu sitter bolaget med drygt 8 procent av det norska fastighetsbolaget. 

På frågan om Saxborns avhopp påverkar Castellums planer för Entra-innehavet ger Rutger Arnhult det diplomatiska svaret: 

–  Det påverkar inte bolagets startegi på något vis. 

 

 

Annons