FinansNyhet

Här får du de fetaste lönekuverten

Christian Sinding, EQTChristian Sinding, EQT
Christian Sinding, vd för EQT. Foto: TT
Publicerad

I dag presenteras Sveriges 100 bäst betalande företag och EQT tar tillbaka första platsen.

Realtid.se

På årets topplista över Sveriges bäst betalande företag är 82 av 100 placerade i Stockholm och hela 76 betalar ut miljonlöner. Det framgår av kreditupplysningsföretaget Creditsafes årliga sammanställning av Sveriges 100 bäst betalande företag. Listan inkluderar aktiebolag med minst 50 anställda och alla snittlöner baseras på företagens egna bokslut som har lämnats in till Bolagsverket.

Antalet företagen som ger sina anställda över 1 miljon i genomsnittlig årslön har klättrat från 62 till 76 senaste året. Dessutom placerar sig 30 nya företag på året topplista – däribland Facebook, Adobe, Bonava och Embark Studios. 

Det är fortfarande teknikföretagen, läkemedelsbranschen och investmentbolagen som helt dominerar listan. 

Annons

Hos företaget som betalar sina anställda bäst i Sverige hittar vi en årslön på hela 3,1 miljoner kronor – eller 260 000 kronor i månaden per anställd. Det är Wallenbergs EQT Partners som intar första platsen för fjärde året. Även moderbolaget (EQT AB) når en placering i toppen på plats nummer sex. 

På andra plats kommer telekombolaget Huawei som tappar en placering mot förra året. Huawei betalar  i genomsnitt 2 miljoner kronor till sina 267 anställda. Nordea Investment Managment AB kommer på plats tre med en snittlön på 1,8 miljoner till 604 anställda.

Spotify har klättrat från plats 50 till 37 och ger sina anställda en genomsnittlig årslön på 1 179 000 kronor – eller en månadslön på nästan 100 000 kronor per anställd. IBM Svenska Aktiebolag betalar i genomsnitt 963 000 kronor i årslön.

Annons

Sett till Sveriges 100 bäst betalande företag finns 82 inom Stockholmsområdet. Norr om Stockholm finns inga företag med på årets lista. Sex företag på topplistan är placerade i Göteborg och åtta i Malmöregionen.

I Göteborg är det det medicintekniska företaget, Getinge AB (plats 11) som betalar bäst med en genomsnittlig årslön till sina 75 anställda på 1,6 miljoner. Volvo har tappat 23 placeringar och ligger nu på plats 46 med en årslön på 1,1 miljoner till sina anställda i moderbolaget. Totalt finns sex företag på topplistan i Göteborg.

I Malmö är det, Diaverum (plats 24), en  leverantör av dialystjänster, som betalar bäst med en genomsnittlig årslön till sina 58 anställda på nästan 1,4 miljoner. Settervalls Advokatbyrå i Malmö har klättrat 56 placeringar på topplistan, från en snittlön på 923 000 kr till långt över miljonsträcket på 1 244 000 i årslön per anställd. Dessutom finns Ikea-koncernen är representerad med tre företag i Malmö – Ikea Industry, Ingka Centres Services och Ingka Services. 

Annons

Screenshot_2021-12-14_at_08.51.12.png

Creditsafe, EQT

Annons