Finans Nyhet

Han dissar digitala strategier

Stefan HyttforsStefan Hyttfors
Publicerad

Det talas mycket om att företag måste ha en digital strategi. Framtidsexperten Stefan Hyttfors håller inte med.

Stefan Hyttfors föreläser om framtiden. En framtid vi inte vet något om men som garanterat kommer bjuda på förändring. Stefans mission i livet är att göra oss redo för den förändringen.

Häromveckan skrev han ett uppseendeväckande inlägg på Linkedin: “Jag är inte säker på att det behövs en digital strategi. Däremot måste vi förstå hur världen förändras på grund av digitaliseringen”.

Ingen digital strategi? En hel del höjer nog på ögonbrynen. Realtid Karriär bad Stefan utveckla sina tankar.

Annons

– Problemet med en digital strategi är att den i princip alltid handlar om hur man ska effektivisera en gammal affärsmodell med hjälp av ny teknik. Eftersom lönsamheten dessutom ökar på kort sikt till följd av minskade marginalkostnader känner sig alla beslutsfattare övertygade om att de gör rätt, vilket bara förvärrar problemet på lång sikt, förklarar han.

För Stefan handlar digitalisering om att lösa problem på helt nya sätt.

– Därför behöver du förstå hur samhället och människors beteende förändras, och se över din företagsstrategi.

Annons

Kan du ge exempel på detta.

– Kodak är världens mest omtalade exempel på det som kallas ”digitally disrupted”. Den globala smartphonemarknaden i år är 1,5 miljarder enheter och vi kommer knäppa ungefär en biljon fotografier. Om Kodak hade lekt med tanken på en sådan framtid hade en slutsats varit självklar –  så kan det aldrig bli med filmrullar. Det 130-åriga, marknadsledande, superinnovativa företaget med ett av världens starkaste varumärken gick inte i konkurs för att de var dåliga, tvärtom. Kodak var bäst, men på att sälja saker som ingen längre köper.

Menar du att många företag inte hänger med och har en övertro på gamla, beprövade affärsmodeller?

Annons

– Ja, det menar jag. Det finns väldigt få exempel på företag som dödar – eller ens kannibaliserar på – sin egen affärsmodell. Istället försöker man skydda den. Kodak är bara ett exempel. Lösningen kommer istället från entreprenörer som fokuserar på nya möjligheter och inte har någonting att förlora.

"Vi behöver förstå att världen förändras på grund av digitaliseringen". Kan du utveckla det?

– Man måste förstå vad digitalisering betyder. Dematerialisering, demonetarisering och decentralisering är några exempel på konsekvenser. Autonoma bilar och digitalisering gör det exempelvis möjligt för oss att konsumera bil som tjänst istället för som produkt i framtiden. Den viktiga frågan för de som säljer bilar idag är inte om det kommer bli så, utan om du kan få det att bli så.

Men hur kan företag förutse det de inte känner till? Ingen kan ju veta vad som väntar runt hörnet, vilken teknik som plötsligt dyker upp och fullständigt ändrar spelplanen.

– Det handlar inte om att förutse vad som ska hända utan om att hela tiden utmana sig själv. Jag gav bilindustrin som exempel. Vi vet att framtidens bilar inte drivs av fossila bränslen, delas av kunderna i storstäder och kan köra själva. Vi vet dessutom att företag som VW, Toyota och GM har enorma resurser. Trots detta ser vi nu utvecklingen komma från teknikbranschen och små entreprenörer samtidigt som de stora bevisligen fuskar för övertyga omvärlden att tro på sin gamla modell.

Kan företag locka till sig millennials om de inte har en digital strategi?

– Fråga en 25-åring så inser du snabbt att begrepp som sociala medier och digitala strategier är de gamlas språk. Framtidens medarbetare lockas av mening mer än någonting annat. Berätta VARFÖR man ska arbeta i ditt företag, förklara vilket viktigt problem ni löser, så har du snart en kö av millennials utanför personalkontoret.

Menar du att digitala strategier är oviktigt oavsett bransch?

– Alla företag behöver en strategi, med betoning på EN. Inte en digital strategi. Alla organisationens funktioner ska stödja den, inte skapa och driva egna strategier. Att man tar fram strategier för varje disciplin och stödfunktion beror på att det är lättare än att ifrågasätta och ändra existensberättigande.

Vad skulle du säga att det får för konsekvenser att digital strategi har blivit ett modeord?

– Att osäkra ledare köper en ny tjänst av konsulter vilket skapar en känsla av trygghet vilket leder till att många missar de verkliga utmaningarna och möjligheterna.

Vilka är de verkliga utmaningarna och möjligheterna?

– Snabb teknikutveckling gör det möjligt för flera miljarder människor att lösa problem på sätt som aldrig tidigare funnits. Två tredjedelar av jordens befolkning saknar fortfarande uppkoppling, så vi har det mesta framför oss.

Hur tror du framtiden blir för dem som inte förstår eller inte vill förstå hur världen förändras?

– Det blir precis som för Kodak, Nokia och Blockbuster som redan visat hur snabbt det går i utförsbacken när man startar högt. 

Hur kan man dra nytta av digitaliseringen i sin karriär, i dag och i framtiden?

– Om tio år pratar vi alla om affärsidéer, företag och varumärken som inte ens har startats idag. Vi befinner oss i början av början och precis som under den industriella revolutionen så vinner de som ser möjligheter och tar risker.

Vad kommer de gamla företagen spela för roll i framtiden ?

– Liten och snabb slår stor och gammal. Den trenden har varit tydlig länge. Livstiden för stora företag är betydligt kortare i dag än för några decennier sedan. Snart befinner vi oss i en tid då i princip inget företag klarar att vara ledande mer än max tio år. Alla intressenter borde se på gamla företag med skepsis istället för att tro på evigt liv, säger Stefan Hyttfors.

Fakta

Namn: Stefan Hyttfors
Titel: Futurist
Ålder: 45
Bor: Ingarö utanför Stockholm.
Familj: Gift med Unni. Barnen Simon 19 & Tilde 16
Intresse: Att utforska det inre
Karriärråd: Utmana dig själv!

Annons