FinansNyhet

Han är advokaternas advokat

Erik Sjöman
Publicerad

För andra året i rad röstar de advokater som arbetar med affärsjuridik fram den Malmöbaserade aktierättsspecialisten Erik Sjöman som den kollega de helst skulle anlita i ett affärsjuridiskt ärende. "Liksom förra året när det stod klart att jag var vinnaren började jag fundera över om det var något teknikfel, så man får ta det med en nypa salt. Men, någon slags positiv indikation är det ju", säger Erik Sjöman till Realtid.  

Miriam Istner-Byman

Erik Sjöman, som är delägare i Advokatfirman Vinge och specialiserad inom aktiebolagsrätt, bolagsstyrning, aktiemarknadsrätt och publik M&A, har i undersökningen "Advokaternas advokat" blivit framröstad som den den kollega som advokater helst skulle anlita i ett affärsjuridiskt ärende.

Det är första gången som någon innehar topplatsen två år i rad.

Det skriver branschtidningen Legally yours.

Annons

Erik Sjöman kommenterar:

Vad var din spontana reaktion?

– Jag blev glad. Liksom förra året när det stod klart att jag var vinnaren började jag fundera över om det var något teknikfel, så man får ta det med en nypa salt. Men, någon slags positiv indikation är det ju.

Annons

Vad tror du att dina kollegor uppskattar hos dig?

– Jag hoppas att de som anlitar mig uppskattar snabb hjälp och god kompetens, som används på ett pragmatiskt sätt för att skapa verkligt värde. Det är det jag försöker göra inom den del av juridiken där jag kan något.

Vad är det inom aktiemarknadsrätt som lockar dig?

Annons

– Det är ett spännande område, eftersom det är ett kombination av komplex juridik och den publika dimensionen. Det gör att det inte räcker att göra rätt, man måste göra rätt snabbt. Det finns sällan möjlighet att korrigera misstag och man får omedelbar feedback om det blir fel. Det är en utmanande miljö att agera i.

Hur ska du fira?

– Jag firar i form av att fortsätta på inslagen väg och hoppas på en tredje utmärkelse!

Andraplatsen intas av skiljedomsspecialisten Christer Danielsson, som utsågs till Advokaternas affärsadvokat 2014.

På delad tredjeplats kommer Lena Frånstedt Lofalk – inriktad på immaterialrätt och skiljedomar – som liksom Christer Danielsson är kandidat till att bli nu ordförande i Advokatsamfundet.

Även Robin Oldenstam, tvistelösningsexpert på Mannheimer Swartling, och Carl Svernlöv, expert på bolagsstyrning på Baker & McKenzie, hamnar på delad tredjeplats.

1.171 advokater har deltagit i undersökningen Advokaternas advokat 2017. 755 arbetar på affärsjuridisk advokatbyrå. De har svarat på frågorna per mejl.

Tidigare vinnare

2016 Erik Sjöman
2015 Biörn Riese
2014 Christer Danielsson
2013 Biörn Riese
2012 Peter Danowsky

Annons