Jonas Engström

Hamnade på rätt spår tack vare PwC

22-årige Jonas Engström började jobba på PwC efter gymnasiet. När det sedan var dags att plugga vidare kändes civilekonomutbildningen som ett naturligt val. 

Uppdaterad 2016-05-19
Publicerad 2016-05-19

Jonas Engström är uppvuxen i Skellefteå och läste företagsekonomi på gymnasiet. Kort efter studenten fick han anställning som redovisningsassistent på PwC i hemstaden. Efter ett och ett halvt år ville han bredda sina kunskaper och valde då att börja plugga till civilekonom på Handelshögskolan vid Umeå universitet.

– Jag trivdes väldigt bra på PwC och lärde mig ständigt nya saker. När det var dags att ta nästa steg så var jag säker att jag hamnat på rätt spår. Bredden och möjligheten att specialisera sig var viktigt för mig, därför kändes civilekonomprogrammet som ett naturligt val, berättar han.

Parallellt med studierna har Jonas fortsatt arbeta som redovisningsassistent på PwC i Umeå. Han är dessutom ordförande för finansmästeriet inom studentföreningen HHUS.

– Finansmästeriets huvudsakliga uppgifter är att förvalta en del av studentföreningens kapital, främja finansintresset inom föreningen genom olika sociala aktiviteter och knyta kontakter med näringslivet. Vi har exempelvis varit i Stockholm under två dagar med flertalet besök på företag inom finansbranschen.

Tycker du att studierna har motsvarat dina förväntningar så här långt?

– När jag klev in i hörsalen första dagen på universitetet hade jag ingen aning om hur mycket studietid som krävdes för att klara utbildningen. Jag förväntade mig att det skulle bli fyra år med kämpigt plugg och inte mycket tid för annat. Efter att nu ha läst i snart två år kan jag konstatera att det finns tid till andra projekt, men att studierna under perioder är krävande.

Vad tycker du är bäst respektive sämst med studentlivet i Umeå?

– Närheten till allting är det bästa. På campusområdet finns många lunchrestauranger, studentpubar och en av Europas största träningsanläggningar, IKSU. Svårigheten att hitta bostad är nackdelen med Umeå.

Vad har du för karriärdrömmar och mål?

– Mitt mål är att jobba som analytiker i finansbranschen eller som revisor. Senare i karriären skulle jag som det känns i dagsläget vilja arbeta som konsult inom affärsrådgivning eller arbeta inom offentlig sektor med att utveckla näringslivet.

Har du börjat fundera på en plan för hur du ska profilera dig i yrkeslivet eller tänker du mer låta slumpen avgöra vad som kommer hända?

– Jag vill profilera mig som jag är; nyfiken, ärlig och hängiven. Jag tycker det är väldigt viktigt att våga synas, anta nya utmaningar och att inte vara rädd för att ta kontakt med intressanta människor.

Vi lever i en värld som förändras i snabb takt. Hur tror du att arbetsmarknaden kommer se ut i framtiden?

– Jag tror den kommer präglas av allt fler projektanställningar och frilansare i och med digitaliseringen och automatiseringen. Samhällsförändringarna kan komma att resultera i att det blir färre traditionella platsannonser och arbetssökande måste då vara skickliga på att marknadsföra sig själva och specialisera sig för att sticka ut från mängden, säger Jonas Engström.

Umeå universitet

Alla studenter som medverkar i artikelserien får betygsätta sin utbildning och lärosäte. Betyget ges från 1 till 5 där 1 är ett lågt betyg och 5 ett högt.

Jonas betyg

Gemenskap/Psykosocial miljö på skolan 4
Lärare 4
Utbildningens kvalitet 4
Utbildningens status 4
Skolans status 4
Skolans lokaler 4
Aktivt studentliv 5
Möjlighet till utbytesstudier 5
Möjlighet att hitta bostad på studieorten 2
Möjlighet att hitta extrajobb på studieorten 4

Snittbetyg: 4,0

Platsannonser

Logga in