Filip Elland

"Hållbarhet är lönsamt"

Hallå där... Filip Elland, ny hållbarhetschef på fastighetsbolaget Castellum.

Uppdaterad 2016-05-26
Publicerad 2016-05-26

Du har tidigare varit hållbarhetssamordnare och blir nu hållbarhetschef på Castellum. Hur känns det?

– Fantastiskt kul, som en milstolpe. Det ska bli en spännande utmaning att ta mig an.

– Jag har mer eller mindre arbetat inom Castellumkoncernen sedan jag blev klar med studierna i Lund. En kort avstickare som konsult på ÅF har jag också hunnit med, men blev kort därefter headhuntad tillbaka till koncernen. Att nu bli strategiskt ansvarig som hållbarhetschef är ett nytt område för mig.

Vad är det som lockar med hållbarhet?

– Jag har alltid haft ett intresse för byggnader och utveckling av framtidens städer, vilket var den stora anledningen till att jag valde att läsa till civilingenjör inom väg och vatten vid Lunds Tekniska Högskola. Att det slutligen blev hållbarhet har till stor del att göra med att när jag väl kom ut i näringslivet så insåg jag snabbt att det fanns stora utmaningar och en stor förbättringspotential.

– Hos företagsledningen fanns ett stort engagemang, men det saknades struktur och kanske till viss del kunskap för att verkligen arbeta med hållbarhet. Som civilingenjör är man en problemlösare, så jag kände att jag kunde bidra, och på den vägen är det som intresset har växt fram.

– Hållbarhet handlar både om att ta ansvar för vår planet och framtida generationer, men jag vill samtidigt poängera att hållbarhet är lönsamt och kan bidra till stora konkurrensfördelar. Jag sporras helt enkelt av den stora utmaningen.

Du tog examen 2011 och har gjort en raketkarriär får man säga. Har du haft en karriärplan?

– Ingen direkt karriärplan, men när jag började arbeta så fick jag ett gott råd av en äldre släkting: “Det bästa du kan göra är att bestämma var du vill vara om tio år. Bara du har funderat över det så blir det mer troligt att du kommer dit, eller ännu längre”. Så jag satte ett mål. Det var att jag ville arbeta i ett bolag där jag fick möjligheten att påverka bolagets riktning för att skapa framtidens städer, och jag känner att jag är någonstans där nu, vilket känns fantastiskt.

Varför valde du fastighetsbranschen?

– Just att forma staden och framtidens hus tilltalar mig, och det är fastighetsbolagen som har helhetsperspektivet. Man får möjlighet att vara med från idé till färdig byggnad som ägs och förvaltas. Det får man inte när man jobbar som till exempel konsult.

Vad kan du ge för tips till den som vill satsa på en karriär inom hållbarhet?

– Våga utmana gamla arbetssätt! Ska vi verkligen lyckas att forma den hållbara staden kan vi inte göra precis som vi alltid gjort. Jag vill också poängtera att hållbarhet har vuxit och blivit ett brett område. Vill man arbeta med hållbarhetsfrågor i framtiden behöver man nog nischa sig. Jag tror det är svårt att lyckas hålla hela bredden och bli bäst på alla delar.

Fakta

Namn: Filip Elland
Titel: Hållbarhetchef på Castellum
Ålder: 29
Bor: Malmö
Familj: Sambo
Intressen: Maratonlöpare. Långdistanslöpning är en av mina grejer.
Lästips: “Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things” av William McDonough och Michael Braungart. Den bör alla läsa!

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in