Sara Ellsäter. Foto:Coeli
Finans

Finansproffset som ska lyfta Coeli

Sara Ellsäter får rollen som hållbarhetsansvarig på kapitalförvaltaren Coeli.

Uppdaterad 2020-11-25
Publicerad 2020-11-24

Erik Penser Bank, Swedbank, Case Asset Management – samt Dagens Industri. Det är några av Sara Ellsäters tidigare arbetsplatser. Närmast kommer hon från en roll på Gartner, men framöver blir det fullt fokus på Coeli där hon får den nyinrättade tjänsten som hållbarhetsansvarig,

Varför är hållbarhet så viktigt för Coeli?
– Coeli jobbar sedan länge med hållbarhet som en viktig del i förvaltningen. Desto större man blir som kapitalförvaltare desto större möjligheter, men även skyldigheter, har man att påverka de bolag där man investerar. Coeli har en starkt tillväxt i förvaltat kapital idag och då blir det naturligt att förstärka organisationen och ha en dedikerad roll för att driva hållbarhetsarbetet externt, men också internt i bolaget. Jag tror det är ett sätt att framtidssäkra verksamheten och de produkter och tjänster som erbjuds, att vara ansvarsfull och driva en hållbar utveckling av samhället, och för att möta kraven från marknaden, men inte minst att vara en attraktiv arbetsgivare med bra värderingar.

Hur tänker kring de EU-direktiv och hållbarhetslagar som kommer att träda i kraft?
– Ja, det händer väldigt mycket på det området nu vilket är omvälvande för hela branschen, men också väldigt bra. En viktig del blir att jobba med de regulatoriska kraven med att säkerställa att Coeli lever upp till dem i enlighet med taxonomin och disclosure-förordningen. Kortfattat kan man se det som ett verktyg som klassificerar vilka investeringar som är miljömässigt hållbara.

– Jag välkomnar det verkligen och hoppas att det går från EU-direktiv till att även omfatta USA inom rimlig tid. Framförallt blir det mycket lättare för investerare, men framförallt för privatkunder att hitta hållbara värdeskapande investeringsalternativ som inte förbrukar jordens resurser utan bidrar till det cirkulära systemet i större omfattning.

Vad är din egen bakgrund?
– Jag har haft olika roller inom finansbranschen framförallt som förvaltare men också som rådgivare, men även jobbat några år inom media på Dagens Industri. Därefter kom jag tillbaka som marknadsansvarig i ett fondbolag som fokuserade på hållbara investeringar för privatkunder på de globala aktiemarknaderna. Därifrån har mitt intresse för hållbarhet, och för ansvarsfulla investeringar bara ökat. Men även hur vi kan leva, konsumera och färdas hållbart i våra liv tycker jag är superintressant, för att dra sitt strå till stacken och bidra för kommande generationer.  

Vad ser du mest fram emot när du nu börjar?
– Jag ser mycket fram emot att få fortsätta på det arbetet som Coeli redan gjort under många år, och att vara med och utveckla det vidare - men även att jobba med Coeli som varumärke och hur vår kommunikation skall bli mycket mer tydlig framåt.

 

Platsannonser

Logga in