M&A

Febrig M&A-marknad bakom rekryteringsboom

Investmentbanker, storbanker och revisionsbyråer – alla söker de med ljus och lykta efter folk till Corporate Finance-teamen. ”Vi söker folk till corpen och till Deal-teamet i övrigt”, säger Björn Dahl, chef för Deal Advisory på KMPG.

Uppdaterad 2021-05-03
Publicerad 2021-04-23

Marknaden för företagsaffärer är glödhet. Under sista kvartalet 2020 gjordes affärer för sammanlagt 1 800 miljarder dollar globalt, vilket var dubbelt så mycket som under fjolårets första halvår.

Under första kvartalet 2021 uppgick värdet av alla företagstransaktioner globalt till 1 162 miljarder dollar, enligt statistik från Mergermarket. Det innebär en ökning med hela 97 procent jämfört med motsvarande period förra året.

I Europa ökade samtidigt värdet på genomförda företagstransaktioner med 51 procent till 291 miljarder dollar. Och trenden är densamma i Norden.

För de enskilda M&A-teamen betyder rekordsiffrorna att trycket har ökat betydligt.

Johan Rosenberg, ansvarig för M&A-avdelningen på PwC, berättade nyligen att teamet tvingas välja bort uppdrag på grund av den höga efterfrågan.

– Vi måste börja vara selektiva vad gäller vilka uppdrag vi tar på oss. Vi befinner oss på tre platser – Stockholm, Malmö och Göteborg – och vi vill växa. Vi söker personal hela tiden och överallt. Problemet är att alla andra i branschen söker personal samtidigt och det är svårt att hitta rätt personer, säger Johan Rosenberg.

Även övriga stora revisionsbyråer med M&A-verksamhet söker folk.

– Vi söker folk till corpen och till Deal-teamet i övrigt, säger Björn Dahl, chef för Deal Advisory på KMPG som erbjuder tjänster inom bland annat M&A och Due Diligence.

Corporate Finance Advisory-teamet på revisions- och rådgivningsfirman Deloitte håller också på att rekrytera.

– Vi märker att efterfrågan fortsätter öka och därmed behovet av nya medarbetare. Vi har redan anställt en medarbetare efter årsskiftet och fyra ytterligare är på gång in i verksamheten. Vi söker nu ytterligare två medarbetare. Utöver det är tre interns med en termin kvar på sina studier kontrakterade, meddelar David Järnland, partner och ansvarig för teamet som arbetar med Corporate Finance Advisory i Sverige.

Storbankerna har också märkt av en växande efterfrågan på rådgivningstjänster.

– Vi ser att en fortsatt gynnsam investment banking-marknad växer vår affär inom alla segment och vi håller på att rekrytera, har Åke Nyberg, Global Head of Investment Banking på Swedbank, förklarat för Realtid nyligen.

På ABG Sundal Collier är det också bråda dagar. Den nordiska investmentbanken växer inom alla verksamhetsben.

– Vi har vuxit på senare tid och passerade nyss 300 anställda. För oss är det viktigt att alltid ha den bästa kompetensen och i tider när efterfrågan på våra tjänster ökar så ökar även behovet av kompetenta medarbetare, säger vd Jonas Ström och fortsätter:

– På analyssidan har vi nyligen annonserat rekrytering av två seniora medarbetare, Markus Henriksson och Fredrik Stensved. Vi avser att fortsätta anställa ett antal nya aktie- och kreditanalytiker under året.

 

Platsannonser

Logga in