Finans Nyhet

”Engagemang trumfar erfarenhet”

Daniel SjöholmDaniel Sjöholm
Publicerad

Daniel Sjöholm är kocken som blev jurist och nu är vd för Markets & Corporate Law, juristfirman som genomförde flest IPO:er på svenska marknadsplatser under 2020, och även hittills i år.

När Daniel Sjöholm var färdigutbildad jurist från Lunds universitet och började jobba på en advokatbyrå fick han en chock.

– Jag var ung, självsäker och stolt, men insåg ganska snabbt att jag hade mycket kvar att lära. Vem går en utbildning i ett halvt decennium och sedan inte kan någonting alls? Det var så det kändes för mig, säger han och fortsätter:

– Det var en värdefull insikt och det var då jag insåg att engagemang och hårt arbete trumfar allt, även erfarenhet. Som junior jurist stannade jag ofta längst på kontoret och sprang därmed in kompetens snabbare än alla andra.

Annons

Den insikten är något han har tagit med sig när han har varit med och byggt upp den Malmö-baserade juristfirman Markets & Corporate Law, MCL, som är specialiserat på finansbranschen.

”Jag störde mig på den inbyggda attityden att bara vara good enough och sedan fakturera kunden”

– Många av juristerna vi rekryterat kommer direkt från universitetet. Vi tar in duktiga människor som är nyfikna, drivna och har en vilja att bli bäst på det vi gör. Sedan lär vi dem allt. En del som har kommit in har inte ens vetat vad en IPO är, men de har varit villiga att lära sig och sedan står de där och ringer i klockan tillsammans med klienten inte så långt senare, säger Daniel Sjöholm.

Annons

Det var när han arbetade på ATS Finans, numera Spotlight Group, som han fick i uppdrag att bygga upp och driva den legala avdelningen. Tanken var att avdelningen skulle sköta den legala hanteringen för bolagets egna verksamhet, men Daniel Sjöholm ville bygga något större.

– När jag jobbade på advokatbyrå störde jag mig på den inbyggda attityden att bara vara good enough och sedan fakturera kunden, man blev aldrig riktigt expert på något. Jag vill inte peka finger, för klienten vill bara betala så pass mycket att uppdraget blir löst. Advokatbyråer är generalister, men jag ville kunna bli spjutspetsen och bygga en specialistfirma inom vår nisch som är finansbranschen. När man är specialist på något kan man leverera en högre kvalitet och uppdraget blir löst snabbare, vilket gör det billigare och bättre för klienten.   

Annons

”Jag ville ha en verksamhet och organisation där alla som jobbar delar samma värderingar”

Idag är MCL en växande juristfirma och den som genomförde flest börsnoteringar på svenska marknadsplatser under 2020, och även hittills i år, enligt Affärsvärldens IPO-guide. Flera av noteringarna blev också övertecknade med mellan 500 och 1000 procent. 

– Det finns en sak jag aldrig har ruckat på och det är att jag ville ha en verksamhet och organisation där alla som jobbar delar samma värderingar och för oss är de att vi är präglade av en nyfikenhet, en vilja att alltid vara bäst och ha kul. När man är omgiven av dem som delar ens värderingar är det verkligen spännande för man peppar varandra till att vara spjutspetsen inom vårt fält och det är nyckeln till MCL:s framgång, säger Daniel Sjöholm.

Trots pandemin och ett börsklimat som i inledningen av den var volatilt har det alltså gått bra för MCL.

– Det var flera bolag som ville vänta med sina noteringar av förståeliga skäl, men vårt arbete upphörde inte utan förlängdes istället. Vi började med förberedelserna, kikade på hur vi kunde förbättra styrelsernas interna rutiner och hjälpte bolagen med andra typer av kapitaliseringar. Vi hjälpte dem också med de legala frågorna kring hur de behövde informera marknaden, säger han och fortsätter:

– Tänk bara på alla bolag som skulle hålla årsstämma och inte kunde bjuda in folk till en lokal. Vi var först ut i Sverige med en tjänst att hantera coronastämmor via poströstning. Vi löste alla bitar för våra klienter. Juridiken har inget egenvärde, utan det är bara ett verktyg jag kan använda för att hjälpa drivna människor och bolag att känna sig trygga och våga ta nästa steg och nå sina mål. 

MCL ägnar sig inte enbart åt rådgivning utan har även tagit fram techprodukter för att lösa klienternas utmaningar. 

– I finansbranschen finns det väldigt många regelverk man måste följa för att få bedriva verksamhet och detsamma gäller för de börsnoterade bolagen. Något vi återkommande stötte på var MAR och frågor kring insiderproblematiken. Vi jobbade med detta varje dag för hundratals kundbolag och då funderade vi på varför det behöver vara så himla svårt för bolagen att göra rätt. Vi ville bygga något som hjälper bolagen att göra rätt på ett enkelt sätt, så vi började titta på det största problemet vilket var loggböckerna. Många bolag höll på med Excel och det är inte hållbart, säger Daniel Sjöholm.

”Det är väldigt enkelt, var engagerad och jobba hårt så kommer det gå bra för dig”

Han berättar att de började undersöka vilka lösningar som redan fanns på marknaden, men att de inte hittade någon relevant att samarbeta med.

– De var inte tillräckligt bra eller höll sig inte inom reglerna. Det var då vi tänkte att detta klarar vi att bygga själva och det var så MCLogg kom till. Det är en digital loggbok som sköter allt och den är byggd av MCL:s jurister så det är inget konstigt techbolag som inte kan MAR bakom den.

MCL har även byggt en loggbok för rådgivare till börsnoterade bolag, MCLogg Adviser, och har flera produkter och idéer på ritbordet som också handlar om att förenkla för företagen, även för icke-noterade bolag.

– Alla produkter vi utvecklar är grundade i en nyfikenhet. Det här verkar svårt, kul då gör vi det! Det är fantastiskt att få gå till jobbet varje dag och träffa bättre jurister än vad jag någonsin varit, bygga de bästa tjänsterna tillsammans och möta våra kunder. Jag försöker förtjäna det förtroende jag fått varje dag.

Just nyfikenheten går som en röd tråd genom Daniel Sjöholms karriär och det råd han vill skicka med till unga som är i början av sin karriär är att vara engagerad. 

– Det är väldigt enkelt, var engagerad och jobba hårt så kommer det gå bra för dig. Kompetens kommer först i tredje hand. Den som stannar uppe och läser in sig på kvällarna kommer det alltid gå bra för. Den personen blir snabbare expert inom sitt område och kommer bli mer självsäker. Som ledare kan jag också säga att det är mycket roligare att belöna den som kämpar hårt. Det finns ingen magisk dryck som gör att man blir bra i sin yrkesroll utan hårt arbete och vara genuint engagerad är nyckeln.

 

Om Daniel Sjöholm

Ålder: 37 år

Bor: På en gård i Hässleholm

Familj: Fru och son 3,5 år och väntar en dotter

Fritidsintressen: Tennis, jakt och friluftsliv

Utbildning: Påbörjade lärarprogrammet men hoppade av, har gått juristprogrammet i Lund

Karriär: Foyen advokatbyrå, ATS Finans (det huvudsakliga driftsbolaget innan börsnoterade Spotlight Group, där MCL, Spotlight Stock Market (tidigare Aktietorget), Nordic Issuing, Sedermera Fondkommission och Shark Communications ingår), vd Markets & Corporate Law

Förebild: Stephen Schwartzman, grundaren till Blackstone Group som är världens största investmentbank. Han är omdiskuterad, men jag gillar hans sätt leda. 

Det här visste du inte om mig: Utbildad kock och har jobbat på Operakällaren och har lagat mat till Kungahusets medlemmar flera gånger.

Annons