Nordea, Linkedin
Bank

Bank söker tjej med finansutbildning till handlargolvet

Är du man och vill bli trader hos Nordea – då behöver du inte göra dig besvär att söka den utlysta tjänsten till Nordeas handlargolv, i alla fall inte om man ska tro en av cheferna på Nordea Markets.

Uppdaterad 2021-10-08
Publicerad 2021-10-06

”Vill du bli trader [på] Nordeas handlargolv i Stockholm? Vi söker en tjej med finansutbildning, gärna med intresse och förståelse för system och datorer.” Så skrev nyligen en av de meriterade cheferna på Nordea Markets på sitt LinkedIn-konto, i hopp om att kunna rekrytera en person som bidrar till att jämna ut könsbalansen på handlargolvet.

Men nu får chefens inlägg mothugg från andra delar av Nordeas organisation där man påpekar att lämplighet är den viktigaste urvalsfaktorn och att inlägget inte representerar hur Nordea arbetar i sina rekryteringsprocesser.

– På Nordea har mångfalds- och jämställdhetsarbetet högsta prioritet. Vi har krav i rekryteringsprocesserna på att båda könen ska vara representerade i sluturvalet. Vid slutlig rekrytering anställer Nordea den som är mest lämplig för rollen, säger Viktor Janrik, presskommunikatör på Nordea, till Realtid.

Han påpekar att inlägget i sig är en medarbetares privata inlägg, om än publicerat öppet på dennes LinkedIn-profil i syfte att locka sökande till handlartjänsten.

Att det är en övervikt av män kring de svenska bankernas handlarbord är ingen hemlighet och det är något som i princip alla banker arbetar aktivt för att justera. Att däremot öppet diskriminera något av könen är numera olagligt – oavsett om det sker i företagets platsannonser eller i enskilda medarbetares inlägg på Linkedin.

Nordeachefens inlägg på Linkedin är på onsdagen avpublicerat.

 

Platsannonser

Logga in