Finans Nyhet

Känsligt bilkrig i Asien

Publicerad

Sydkoreanska biltillverkaren Daewoo stämmer kinesiska Shanghai Automotive Industries Corporation, Saic, för att ha kopierat sydkoreanerna när de tagit fram sinChery QQ-modell.

Kinesiska Saic är på framfart. Det planerar att ta över produktionen av brittiska Rover samtidigt som det förbereder en lansering av sin Chery QQ på den amerikanska marknaden. Nu har bolaget dock stött på patrull och dras inför rätta.

Det är Daewoo som hävdar att kineserna kopierat deras Matizmodell. Daewoo stämmer därmed Saic på 9,7 miljoner dollar, närmare 70 miljoner kronor. Fallet skall tas upp i en domstol i Peking.

Bråket tillverkarna emellan är ytterst känsligt eftersom Daewoo ägs av GM som på egen hand är inblandat i ett större joint venture-avtal med Saic.

Annons

Daewoo hävdar att själva karossen samt den yttre och inre designen på Chery QQ är snarlik Matiz och att flera delar på bilarna är identiska. Kineserna förnekar att de kopierat koreanerna och hävdar att de lagt ned mer än ett års arbete på att ta fram modellen och att de har hela 24 olika patentskydd på bilen.

GM har ytterligare en konflikt med den amerikanske importören av Chery-bilar. GM anser att namnet Chery är allt för likt deras varumärke Chevy (Chevrlolet) och har hotat med att stämma importören.

Annons