Fintech

Kanadas centralbank testar blockchain

Experimenterar med digitala valutan CAD-coin i blockchain-nätverk.

Uppdaterad 2016-06-16
Publicerad 2016-06-16

Kanadas centralbank försöker implementera en digital version av sin valuta i ett blockchain-nätverk, rapporterar Financial Times. Blockchain är tekniken bakom den digitala kryptovalutan Bitcoin.

Centralbanken avslöjade på onsdagen att den är i färd med att utveckla CAD-coin – som är namnet på den digitala versionen av kanadensiska dollar. Fler detaljer släpps i morgon fredag.

En handfull kanadensiska storbanker ingår i projektet, däribland Royal Bank of Canada, CIBC och TD Banks. Tanken är bland annat att de ska kunna konvertera kanadensiska dollar till CAD-coin. Den digitala valutan använder källkod som utvecklats av fintech-bolaget R3.

Bästa av två världar

New York-baserade R3 leder även ett internationellt samarbete som över 50 storbanker, bland annat SEB och Nordea, ingår i. Projektet syftar till att utveckla bankstandarder för blockchain. Även Swedbank är intresserat av att ansluta sig.

Blockchains förespråkare menar att tekniken är den bästa av två världar. De hävdar att den kombinerar peer-to-peer-system med Wall Streets sätt att hantera pengar och att den kan leda till besparingar på åtskilliga miljarder dollar, eftersom den tar bort transaktionskostnader och mellanhänder.

Nasdaq ser stor potential i blockchain som kan medföra kostnadsbesparingar, olika typer av effektiviseringar samt frigöra kapital som sitter fast i processer, såsom motpartsrisk-säkerhet.

– Konsultrapporter uppskattar att om tekniken utnyttjas till max kan den leda till effektivitetsökningar värda 10-tals om inte 100-tals miljarder dollar på global basis. Så det finns en stor potential i blockchain om man lyckas implementera den i stor skala, sade Fredrik Voss, vice president för Nasdaqs blockchain innovation-avdelning i New York, till Realtid.se i februari.

"Oerhört skadligt"

Kritikerna menar däremot att blockchain inte nödvändigtvis är bättre än befintliga lösningar och att de försök som gjorts hittills med blockchain inom finansbranschen varit högst experimentella. Swedbank tillhör dem som intagit en försiktig inställning.

– Jag tycker bankerna gör rätt som intar ett avvaktande förhållningssätt kring implementeringen. De har ett enormt ansvar för att hantera och garantera integritet och säkerhet. Hamnar tekniken i fel händer kan det vara oerhört skadligt. Därför behövs först förståelse för riskerna kopplade till tekniken, sade Anna Felländer, digitaliserings- och framtidsekonom på Swedbank, till Realtid.se i april.

Blockchain...

... är tekniken bakom virtuella valutan Bitcoin.

Många finansaktörer ser stor potential i teknologin, med vilken de hoppas kunna genomföra billiga, blixtsnabba och i alla led spårbara transaktioner i realtid – utan mellanhänder.

Blockchain spås också bli användbart inom valutahandel, emissioner av värdepapper, rapportering, regelefterlevnad, back office, trade finance och cash mangament.

I vintras anslöt sig Nordea och SEB till det internationella projektet Distributed Ledger Group (DLG) som leds av New York-baserade techbolaget R3.

Totalt omfattar samarbetet över 50 banker i dagsläget – däribland Citi, Deutsche Bank, HSBC och Goldman Sachs – och syftar till att utveckla gemensamma standarder för blockchain.

De svenska banker som hittills anslutet sig till projektet är SEB och Nordea, men även Swedbank har även visat intresse för att göra dem sällskap.

Av bankerna utsedda experter ska testa och analysera olika aspekter av tekniken. SEB har utsett Nicolas Moch, till vardags chef för Information, Strategy & Architecture.

– Samarbetet handlar mycket om att utforma standarder i enlighet med bankregler och lagar och att undersöka vad bankväsendet kan ha för roll i den nya arkitekturen som ju saknar mellanhänder, sade Moch till Realtid.se i april.

Platsannonser

Logga in