Finans Nyhet

Kampen om bankkunder tuffare än någonsin

Taggar i artikeln

Banker Bankkunder Fico
Publicerad

Nästan var tredje svensk har bytt bank under 2000-talet och lika många överväger att göra det. Samtidigt avstår många från att att byta bank eftersom det är så tidskrävande att göra det, visar en ny undersökning från Sifo/Fico.

Realtid.se

– Undersökningsresultatet visar att kampen om attraktiva bankkunder är tuffare än någonsin, med mer handlingskraftiga kunder som visar mindre lojalitet, säger Dylan Jones, Nordenansvarig på det globala analysföretaget Fico.

– Att 6 av 10 svenskar antingen har bytt eller överväger att byta bank bör få aktörer i branschen att bli bättre på att försöka behålla befintliga kunder såväl som förbättra inslussningsprocessen för nya kunder.

Undersökningsresultatet visar att antalet personer som skulle vilja eller påbörjar en process för att byta bank för att sen överge tanken på grund av processens utformning, nu utgör 39 procent av befolkningen. Bland medelålders svenskar, I åldrarna 35-55 år, är siffran ännu högre, där 47 procent väljer att överge processen på att byta bank.

Annons

– Medelålders svenskar visar mer handlingskraft än någonsin när det gäller att undersöka och välja banker utifrån deras preferenser. Men antalet personer som överger processen visar på behovet för banker att erbjuda en snabbare, smidigare och mer personligt anpassad process för att slussa in nya kunder till banken.

Nära 6 av 10 svenskar, 59 procent, säger att processen för att byta bank är tidskrävande. Deras största irritationsmoment är att behöva uppdatera personlig information hos arbetsgivaren, såsom bankkontonummer för löneutbetalning och uppdatera olika tjänster som de använder.

– Banker försöker alltid hitta balansen mellan regelefterlevnad och riskhantering med att erbjuda en attraktiv smidig inslussningsprocess för nya kunder. Undersökningsresultatet visar att det finns utrymme för förbättring att göra i den processen och förbättringar där skulle kanske också kunna göra de traditionella bankerna mindre sårbara för fintechkonkurrenter, säger Dylan Jones.

Annons

Undersökningen har utförts av Sifo på uppdrag av Fico under våren 2018.

Annons