Morgonsvepet

JP Morgan satsar på fintech

JP Morgan satsar på fintech, Ericsson sätter av 12 miljarder för mututredning, ECB-topp lämnar i förtid – ersättare till annan ledamot på väg in. Det är några av rubrikerna i torsdagens nyhetssvep.

Uppdaterad 2019-09-26
Publicerad 2019-09-26

JP Morgan satsar på fintech
JP Morgan investerar motsvarande nära 250 miljoner kronor på fintech-startuper för att hjälpa amerikanska låginkomsttagare att få bättre ekonomi, skriver Reuters.

Investeringen i “Financial Solutions Lab” kommer att hjälpa fintechbolag i uppstartningsfasen som kan hjälpa människor i områden som till exempel Harlem, där mötesrum kan bokas gratis av företag och privatpersoner i området. 

Ericsson sätter av 12 miljarder för mututredning
Ericsson sätter av 12 miljarder kronor avseende en uppgörelse med amerikanska myndigheter kring mutor som kommer att belasta bolagets resultat för det tredje kvartalet.. Telekombolaget har tidigare berättat att man samarbetar med amerikanska myndigheter kring deras utredningar. Handelsbankens telekomanalytiker Daniel Djurberg säger till TT att jättebeloppet inte kommer som någon överraskning. 

– Vi måste acceptera att bolaget har misslyckats tidigare och jag kan försäkra att vi arbetar hårt varje dag för att bygga ett starkare Ericsson, där etik och regelefterlevnad utgör hörnstenar i hur vi bedriver vår verksamhet. De senaste två åren har vi gjort väsentliga investeringar i vårt program för etik och regelefterlevnad däribland våra utredningsresurser och har vidtagit åtgärder mot anställda som har brutit mot våra normer och värderingar, säger vd Börje Ekholm enligt ett pressmeddelande. 

Ny IMF-chef
Världsbankens chef Kristalina Georgieva tar som väntat över som chef för Internationella valutafonden, IMF. Det bekräftar IMF i ett pressmeddelande på onsdagen, enligt Omni. Georgieva är invald till ett mandat på fem år som inleds den 1 oktober. 

ECB-topp lämnar i förtid 
Tyska ECB-ledamoten Sabine Lautenschläger lämnar i förtid den sista oktober, drygt två år innan hennes mandat går ut.  Hon motsatte sig ECB:s beslut tidigare i september om att återuppta obligationsköp enligt det så kallade QE-programmet.

Bloomberg rapporterar att Italiens vice centralbankschef Fabio Panetta ser ut att ersätta Benoit Coeuré i ECB:s direktion. Han kommer sannolikt att utses den 10 oktober, enligt nyhetsbyrån. 

USA-börser steg, oförändrat i Asien
Asienbörserna handlas överlag oförändrade på torsdagsmorgonen och USA-börserna steg i går med hjälp av handelsrelaterade kommentarer från USA:s president Donald Trump, rapporterar Reuters. 

Trump sade på onsdagen att ett handelsavtal med Kina kan bli verklighet "snabbare än vad folk tror", vilket fick börserna att stiga. Investerare tog liten notis om nyheterna att Trump kan ställas inför en riksrättsprocess.

MSCI-index för aktier i Asien och Stillahavsregionen exklusive Japan är oförändrat medan Nikkei-index stiger med 0,1 procent.

Shanghaibörsen sjunker 0,5 procent och i Hongkong stiger Hang Seng-index med 0,1 procent.

I USA steg storbolagsindexet S&P 500 steg 0,6 procent på onsdagen. Minifuturen för S&P 500 sjunker 0,2 procent på torsdagsmorgonen, enligt Reuters. 

Fed fortsätter med penningmarknadsoperationer 
USA:s centralbank, Fed, fortsatte igår med sina penningmarknadsoperationer för att stävja den likviditetsbrist som uppkommit. Vad gäller den ”likviditetskris”, skriver SEB i sitt morgonmejl, som drabbat USA senaste veckan sade Feds forne vicechef Narayana Kocherlakota igår att denna stress delvis beror på det regelverk som skapats som reaktion på finanskrisen 2008/09 och som begränsar banker att låna pengar till varandra.

Platsannonser

Logga in