Fintech

JP Morgan lanserar kryptovaluta – "oändliga" tillämpningar

Investmentbanken JP Morgan inför en egen kryptovaluta – JPM Coin. Det är den första kryptovalutan från en amerikansk storbank.

Uppdaterad 2019-02-14
Publicerad 2019-02-14

Om några månader kommer valutan att användas i en mindre andel av de enorma transaktionsvolymer som banken utför åt globala storkunder. Banken tror starkt på blockkedjetekniken, vars mest kända tillämpning är bitcoin-valutan.

– Tillämpningarna är oändliga. Allt som innefattar en distribuerad liggare kan använda det här – alla från stora företag till myndigheter, säger Umar Farooq, chef för JP Morgans blockkedjeenhet till CNBC.

De flesta andra banker har så här långt avfärdat tillgångsklassen som alltför riskabel. Förra året förbjöd JP Morgan köp av bitcoin av kreditkortskunder. Och Goldman Sachs lade ner planerna på en handelsdesk för bitcoin.

Men JPM Coin är inte en valuta för spekulation eller skumraskhandel. Det är bara stora institutionella kunder som har genomgått regulatoriska kontroller som får använda valutan, som storföretag, myndigheter, banker och olika former av mäklare. 

Varje JMP Coin går att växla in till en dollar. Syftet med den är att snabba upp internationella transaktioner som idag ofta går mellan flera mellanhänder. Istället för ibland över en dag ska transaktionerna kunna ske i realtid och oavsett tid på dygnet. Ytterligare en användning är för värdepappershandel. Valutan ska också förenkla transaktioner för multinationella bolag, för allt från underleverantörer till anställda.

Platsannonser

Logga in