Finans Nyhet

J.P. Morgan får böta 14 miljarder

Publicerad

Skandalen kring Worldcom ger ringar på vattnet. Amerikas näst största bank, J.P. Morgan, har gått med på att betala ut 2 miljarder dollar, cirka 14 miljarder kronor, till investerare som tecknat obligationer för Worldcom, för vilka J.P. Morgan agerade underwriter.

2002 tvingades Amerikas största telekombolag i konkurs efter att det uppdagats att företaget fifflat med redovisningen. Igår fälldes Worldcoms förre vd på samtliga åtalspunkter och riskerar att få tillbringa återstoden av sitt liv i fängelse.

Skandalen har även fått inverkan på flera banker som varit så kallade underwriters till Worldcom (en underwriter garanterar affären genom att köpa obligationerna eller aktierna för att senare sälja dem vidare på marknaden). Investerarna som köpt företagsobligationer i Worldcom anser att J.P. Morgan borde ha insett att telekombolaget fifflat med bokföringen.

Bank of America, Deutsche Bank och tio andra underwiter har redan gått med på att betala skadestånd. Det sammanlagda skadeståndet från bankerna uppgår nu till 6 miljarder dollar, cirka 42 miljarder kronor.

Annons

Realtid.se

Annons