Finans Nyhet

Jool Markets växer – satsar på gröna obligationer

Jool-chefen Tom Olander ser ljust på framtiden för den fristående nordiska investmentbanken nischad mot små och medelstora företag.Jool-chefen Tom Olander ser ljust på framtiden för den fristående nordiska investmentbanken nischad mot små och medelstora företag.
Jool-chefen Tom Olander ser ljust på framtiden för den fristående nordiska investmentbanken nischad mot små och medelstora företag.
Publicerad

Den nordiska investmentbanken Jool Markets står redo att kliva in i ett nytt segment, klimatorienterade gröna obligationer. Samtidigt fortsätter banken växa efter etableringen i Danmark och Finland.

Under 2017 ökade omsättningen på koncernnivå med 25 procent från 254 miljoner kronor till 318 miljoner kronor. Samtidigt landade rörelseresultatet på drygt 80 miljoner kronor, visar bolagets årsredovisning för det gångna året.

Fokuset för Jool Markets, som är en oberoende nordisk investmentbank, är strukturering och placering av finansiella produkter med huvudfokus på företagsobligationer och andra ränteplaceringar i Skandinavien.

Jool är marknadsledande på den nordiska företagsobligationsmarknaden i segmentet 30 miljoner kronor till 200 miljoner kronor.

Annons

Hur går det för er?
– Det går bra. Vi märker att efterfrågan på alternativa finansieringskällor i vårt segment, som handlar om nordiska företagsobligationer på 30-200 miljoner kronor för små och medelstora företag, ökar hela tiden, säger grundaren och styrelseledamoten Tom Olander till Realtid.se.

Efterfrågan på den typen av alternativ finansiering ökar framförallt på grund av att bankerna minskar sin utlåning, enligt Tom Olander.

– Vi har en snittransaktion på 100 miljoner kronor, och vårt samlade transaktionsvärde låg under fjolåret på cirka 3 miljarder kronor.

Annons

Hans bedömning är att det samlade transaktionsvärdet kommer landa på ungefär samma summa när siffrorna för 2018 summeras.

Nu i höst tar Jool Markets ett steg som förstärker positionen på marknaden för gröna obligationer och klimatobligationer, genom att ansluta sig till klimatinitiativet CBI.

I partnerprogrammet för Climate Bonds Initiative (CBI) återfinns bland de nuvarande medlemmarna ett antal banker, institutionella investerare, obligationsutgivare och kapitalförvaltare.

Annons

Varför har ni gått med här?
– Vi ser en efterfrågan från framförallt lite större investerare. På det här viset kan vi erbjuda våra emittenter möjligheten att profilera sina bolag på ett attraktivt sätt då många har de underliggande förutsättningarna som krävs utan att vara medvetna om det, säger han och fortsätter:

– Idag kan vi se att det är relativt vanligt med betydligt större transaktioner med gröna obligationer, men inte i det segment där vi är aktiva. Där kan vi tillföra något nytt.

Som ett exempel på hur en grön obligation som ligger i det större segmentet, ovanför Jool Markets, på den svenska marknaden kan se ut kan vi ta de gröna obligationer som Världsbanken ställt ut lite tidigare i höst.

Där investerar Skandia 1,5 miljarder kronor i en ny hållbarhetsobligation som är framtagen tillsammans med Världsbanken. Övriga investerare som går in är SEB, Handelsbanken och Svenska kyrkan, som tillsammans investerar ytterligare 1 miljard kronor, vilket ger en total investering på 2,5 miljarder kronor.

Ett annat exempel är Swedbank Robur som i början på september agerat ankarinvesterare i ett förvärv på 550 miljoner kronor när Världsbanken emitterar 1 miljard kronor i gröna obligationer.

Jool Markets är nu redo att själva kliva in på den marknaden, fast i sitt storlekssegment.

– Vi för samtal med ett antal möjliga emittenter och hoppas kunna presentera vår första gröna obligation om bara ett par månader, säger Tom Olander.

Jools senaste geografiska nyetablering är kontoret i Helsingfors som öppnades under fjolåret. Banken har samtidigt genomfört sina första emissioner av företagsobligationer i både Danmark och Finland, varigenom Jool Markets också klev in på marknaden i dessa två länder, vilket Realtid.se tidigare rapporterat om.

Men någon ytterligare expansion till fler länder i dagsläget är inte aktuell.

Sedan tidigare finns ni i Sverige och Norge, och nu har ni gått in i Finland och Danmark. Finns det några ytterligare expansionsplaner framöver?
– För närvarande finns det inga planer på att expandera utanför Skandinavien. Nu ska vi bygga tillväxt på det vi har här.

 Skiljer det något mellan marknaderna i de olika länderna?
– I Finland är obligationsmarknaden omogen med låga volymer jämfört med hur det ser ut i Sverige, Norge och Danmark. Men det finns samtidigt en stark underliggande ekonomi i landet, så där ser vi en stor potential.

Huvudägare av Jool Markets AS är Jool Capital Partner AB, vilket i sin tur ägs av Jool Invest AB, med säte i småländska Lessebo.

Jool Capital Partner AB startade 2010 med ett kontor i Göteborg och 10 stycken anställda. 2017 omsätter företaget 300 miljoner kronor och har 92 medarbetare med huvudkontoret i Göteborg och representationskontor i Stockholm, Oslo, Bergen, Helsingfors, och Singapore. 

Jool Capital Partner ägs till 80 procent av Jool Invest och till 20 procent av partners.

Det familjeägda bolaget leds av vd:n och grundaren Tom Olander och grundaren och styrelseordföranden Göran Johansson. Thorvald Steen är vd för det norska dotterbolaget Jool Markets AS, där Tom Olander också är styrelseledamot.

Hur ser konkurrentläget ut? Finns det några andra aktörer inom segmentet där ni är verksamma?
– När vi kommer upp i de större volymerna på företagsobligationer möter vi Artic, Pareto och ABG, men också Carnegie ibland. Det är främst när vi kommer upp till 200 miljoner kronor eller mer som vi stöter på dem och de kliver in.

– Sedan finns det flera mindre aktörer som är aktiva när det handlar om obligationer runt en 20-30 miljoner kronor, men i segmentet mellan dessa volymer är vi hyggligt ensamma.

Ni ser en tydlig efterfrågan här?
– Efterfrågan är jättestor, på en transaktion har vi säkert 50 initiala förfrågningar. Men för att vara tydligt finns det också skräp i det här segmentet, så det gäller att sålla ordentligt.

Är det kunderna som kommer till er, eller går ni ut och erbjuder era tjänster? 
– Det är ofta de som sitter inne i transaktionerna, som till exempel fastighetsrådgivare eller advokatbyråer, som kommer till oss med en förfrågan och som vill ta hjälp av oss för deras uppdragsgivares räkning.

Banken har över tid medverkat i mer än 100 skuldfinansieringar och till listningen av obligationer på flera skandinaviska marknadsplatser. Bolagets tillväxt har bland annat också resulterat i att det tilldelats Dagens Industris Gasell-pris under både 2016 och 2017. Priset delas varje år ut till Sveriges snabbast växande företag.

Fakta: Jool Capitals tillväxtresa

2017 Startar filial till Jool Markets i Helsingfors. Genomför första transaktionen i Danmark. Startar affärsområdet Jool Asset Management.
2016 Öppnar kontor i Stockholm. Flyttar till nya lokaler i Oslo. Startar filialer till Jool Markets AS i Bergen och Göteborg.
2015 Öppnar kontor i Bergen. Förvärvar värdepappersbolaget Magellan AS och byter namn på bolaget till Jool Markets AS.
2014 Jool Capital Partner AS beviljas tillstånd från norska finanstilsynet.
2013 Börjar strukturera företagsobligationer.
2012 Öppnar kontor i Oslo och Singapore.
2011 Flyttar till nya lokaler i Göteborg.
2010 Öppnar kontor och startar verksamhet i Göteborg, beviljas tillstånd av Finansinspektionen.

Annons