FinansNyhet

Jool Markets mister banktillstånd

Publicerad

Den nordiska investmentbanken Jool Markets har fått sitt banktillstånd indraget i Norge.

Camilla Jonsson

Jool Markets har fått norska Finansinspektionens slutliga kommentarer efter den lokala revisionen som genomfördes i december 2017. Myndigheten kritiserar mäklarfirman och har beslutat att återkalla Jool Markets banktillstånd. Det rapporterar norska Dagens Näringsliv.

Företaget ansökte omedelbart och har beviljats ​​upphävandeeffekt vid anmälningsfristen.

– Jool Markets kan därför fortsätta verksamheten som normalt tills vidare. Företaget kommer att överklaga beslutet till finansdepartementet och kommer också att ansöka om suspensionseffekt även under den period som klagomålet behandlas, skriver Jool i ett pressmeddelande.

Annons

– Företaget var relativt ungt vid lokalrevisionen 2017 och hade också en snabb tillväxt, skriver Jool i meddelandet.

De senaste tre åren har Jool Markets haft en total vinst före skatt på cirka 45 miljoner norska kronor.

Under revisionen i december 2017 hade Jool Markets totalt 1044 investerarkunder. Finansinspektionen konstaterade i sin rapport att Jool Markets har ändrat kundernas svar på riskaptit.

Annons

”Vid bedömningen av huruvida en produkt är lämplig för kunden är frågan om kunden är villig att ta den risk som är förknippad med investeringen i fråga centralt. När företaget aktivt har gått in för att ändra kundens kryssruta på denna punkt, verkar det som en mycket grov kränkning av kundens krav på skydd enligt lagen. Detta gäller i synnerhet eftersom bolaget erbjuder produkter med hög risk och det övervägande antalet bolagets kunder är icke-professionella, som har rätt till högsta grad av investerarskydd ”, skriver norska Finansinspektionen.

Jool Markets skriver i sitt pressmeddelande att mäklarhuset var medveten om att den starka tillväxten utgjorde en börda för organisationen och säger att företaget har satsat hårt på att använda interna och externa resurser för att säkerställa att tillväxten inte inskränker företagets kvalitet.

– Jool Markets driver ett seriöst företag. Det viktigaste för oss nu är att ta hand om våra kunder, deras finansieringsbehov och investeringar, anställda och företagets övriga intressenter, säger advokat Ola Røthe, som varit bolagets ordförande sedan hösten 2018 till Dagens Näringsliv.

Annons

– Vi är överraskade och besvikna över att Finansinspektionen i begränsad utsträckning har beaktat våra kommentarer och i synnerhet att de inte har betonat de betydande förändringar och åtgärder som företaget har genomfört för att i synnerhet skydda investerarna säger Røthe.

Ingen kritik har riktats mot verksamheterna i Sverige eller Finland.

Annons