Börs

Jon Jonsson misstänkt i insiderhärva

Jon Jonsson misstänks för att i flera år ha använt sig av hemliga uppgifter om nyemissioner i syfte att skaffa sig fördelar på aktiemarknaden med sin fond SSE Opportunities.
Enligt Svd har Jon Jonsson fått förhandsinformation från tidigare kolleger på Carnegie.
 

Uppdaterad 2017-02-09
Publicerad 2017-02-09

Det är SvD Näringsliv som avslöjar att Jon Jonsson, som tidigare var mäklarchef på Carnegie, i flera år har försetts med förhandsinformation från just Carnegie om kommande och potentiellt negativa företagshändelser. Information som Jon Jonsson ska ha agerat på med hjälp av sin fond SSE Opportunities. Svd väljer i sin artikel, till skillnad från Realtid.se, att inte namnge Jon Jonsson utan man kallar honom för "en tidigare mäklarchef på Carnegie".

Efter att han har fått informationen från sina tidigare kolleger på Carnegie har Jon Jonsson blankat den aktuella aktien när en negativ nyhet var några få timmar bort, uppger SvD.

Realtid.se avslöjade i november att SSE Opportunites var under avveckling efter ett mycket dåligt 2016. Flera i den svenska finanseliten har investerat i fonden och de var mycket upprörda över bland annat bristande information från Jon Jonsson.

Med hänsyn till banksekretessen varken kan eller vill Carnegie kommentera de specifika uppgifterna.

– Avseende hantering av information som inte är känd för marknaden så följer vi processer och rutiner i enlighet med rådande regelverk och lagstiftning. På samma sätt har investeraren att förhålla sig till regelverk vad gäller att ta del av information som inte publik, skriver Carnegies presschef Rickard Buch i ett mejl till SvD Näringsliv.

Realtid.se har sökt Jon Jonsson för en kommentar.

Platsannonser