FinansNyhet

Johan Ulander fortsatt häktad

Johan Ulander är fortsatt häktad med restriktioner och kvarstad.
Publicerad

Johan Ulander är fortfarande häktad för de misstänkta brotten i Sverige. Däremot hävs anhållningsbeslutet beträffande utlämning för brott då kravet från Förenade Arabemiraten inte inkommit i tid.

Sara Johansson

Johan Ulander sitter häktad på Kronobergshäktet sedan den 12 maj, misstänkt för fem punkter grovt bedrägeri mellan 1 november 2009 och 31 juli 2012.  Åklagare Stig Åström lämnade in en framställan om förlängd åtalstid den 21 juni, vilket medgavs av Johan Ulander och hans försvarsadvokat Hans Strandberg samma dag. Åtal ska nu vara väckt den 6 juli.

Det är dock inte bara svenska myndigheter som kräver rättvisa från Johan Ulander. Av handlingar som tidigare inkommit till tingsrätten framgår det att Johan Ulander dömts den 15 september 2010 av en domstol i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, för bedrägeri till fängelse i tre år. Gärningen har begåtts den 4 juni 2009 i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten. Anhållningsbeslutet registrerades i Stockholms tingsrätt den 12 maj 2017. Inrikesminister Anders Ygeman som också är statsråd vid justitiedepartementet har i ett beslut från den 16 maj  bestämt att en framställning från Förenade arabemiraten om utlämning ska vara Justitiedepartementet till handa senast den 21 juni 2017. Departementssekreteraren Jenny Janlöv underrä'ttade dock domstolen det aktuella datument att departementet inte mottagit en framställning om utlämning inom den tidsfrist som bestämdes i beslutet.

Stockholms tingsrätt skriver i ett protokoll från den 21 juni att tingsrätten upphäver anhållningsbeslutet beträffande Johan Ulander men erinrar om att Johan Ulander fortfarande är häktad för misstankar om bland annat grova bedrägerier.

Annons

Kvarstaden på Johan Ulanders egendom uppgår till 548 miljoner kronor som ska finnas tillgänglig för utmätning.

Johan Ulander är även aktuell i ett civilmål där han krävs på 6 miljoner kronor av sin svärfar som står som företrädare för en ridanläggning som äger ett bolag där Johan Ulander ska enligt en överenskommelse förvärva aktier i. Enligt den påstådda överenskommelsen ska Johan Ulander succssesivt förvärva 100 procent av bolaget från ridanläggningen. Eftersom den första delsumman om 6 miljoner kronor inte har betalats in kräver svärfar in pengarna.

I ett svaromål skriver Johan Ulander att han bestrider yrkandet och att han inte kan vitsorda beloppen. Han skriver vidare att han har svårt att utveckla sin talan då han "för närvarande sitter häktad med restriktioner" och då inte har tillgång till underliggande material. Han begär om anstånd till den 31 augusti.

Annons
Annons