FinansNyhet

Johan Eriksson utklassar bland försvarsadvokaterna

Johan Eriksson på Försvarsadvokaterna är Sveriges i särklass vassaste försvarare, enligt kollegorna i branschen.
Publicerad

För sjätte året i rad rankas Johan Eriksson högst bland Sveriges försvarsadvokater. Flera specialister på ekobrott, men bara en kvinna finns med på försvarsadvokaternas tio i topp.

Rakel Lennartsson

Med 27 procent av rösterna fullkomligt utklassar Johan Eriksson sina kollegor i rankningen av Sveriges främsta försvarsadvokater. Det är branschtidningen Legally yours som varje år frågar Sveriges advokater vem de skulle välja om de behövde hjälp i ett affärsjuridiskt ärende eller var i behov av en försvarare. Agnes Hammarstrand på Delphi i Göteborg tog hem årets titel bland affärsjuristerna, som Realtid kunde berätta förra veckan.

Bland försvarsadvokaterna sticker Johan Eriksson ur som den i särklass mest populära. Avståndet till nummer två på listan är nästan 23 procentenheter; Thomas Olsson, får 4,3 procent av rösterna jämfört med Johan Erikssons 27 procent.

Skicklig, ödmjuk, kompetent, lugn, lyhörd, engagerad, rutinerad och karismatisk är omdömen som nämns i motiveringarna om Johan Eriksson.

Annons

Johan Eriksson är verksam på byrån Försvarsadvokaterna, som han också var med och grundade 2003. Byrån, som är specialiserad på brottmål, har även haft Jens Lapidus som delägare, innan han övergick till sitt författarskap på heltid.

Bland de tio främsta försvarsadvokaterna sysslar cirka en handfull med ekobrott. Simon Bergström och Hans Strandberg är förnärvarande aktuella som försvarare i Contendersvindeln. Per E Samuelson medverkade i försvaret av Fingerprints storägare Johan Carlström och är bland annat aktuell som försvarare till en av de misstänkta i Allra-härvan. Leif Gustafsson har bland annat försvarat Swedbanks tidigare vd Michael Wolf och EY:s tidigare Sverigeordförande Helene Siberg Wendin.

Bara en enda kvinna finns med på försvarsadvokaternas tio i topp – Ulrika Borg på byrån Krim.

Annons

I en intervju med Legally yours pekar hon på problematiska strukturer i såväl den egna branschen som hos kunderna, som tycks göra allt mer konservativa val.

– Ja, min känsla är att unga killar har blivit mer konservativa, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att kvinnliga advokater behöver synas mer. Det är knas att det bara är en kvinna på topp tio [på försvarssidan, reds amn].

Annons

För egen del är hon väletablerad och säger sig inte ha några problem, men hon är oroad för de kvinnor som ska komma efter henne. Hon nämner olika hinder, som att kvinnorna kanske “missat”att bilda familj med en jämställd partner eller att unga manliga klienter i högre grad väljer manliga advokater.

– Och så det här med delägarskap. Alltjämt är det de manliga advokaterna som äger verksamheterna. Jag skulle önska att kvinnliga advokater inte var så försiktiga utan tog steget att själva vara med och påverka sin arbetssituation genom delägarskap, säger Ulrika Borg till Legally yours.

Försvarsadvokaternas tio i topp 2018

Johan Eriksson, Försvarsadvokaterna, 27 procent
Thomas Olsson, Fria Advokater, 4,3 procent
Per E Samuelson, Advokatfirma SSW, 3,4 procent
Björn Hurtig, Hurtig and Partners, 3,2 procent
Ulrika Borg, Krim advokater, 2,9 procent
Simon Bergström, Stockholms advokatteam, 2,7 procent
Leif Gustafson, Advokatgrupen i Stockholm, 2,6 procent
Lars Kruse, Kruse & Co, 2,6 procent
Hans Strandberg, Nordia, 2,5 procent
Kristoffer Ståhl, Advokatfirman Ståhl, 2,4 procent

Totalt har 1226 advokater svarat på frågan. Rankningen görs varje år sedan 2012.

Källa: Legally yours

Annons