Finans Nyhet

Jim säljer länkar för 500 kr styck

Publicerad

<pufftextlänk>Googles regler för vad som är en ”populär hemsida” har lett fram till att en av internets grundstenar blivit ett hett villebråd: länkarna.</pufftextlänk> Svenske Jim Westergren, som kom tvåa i VM i Google i våras, tjänar stora pengar på sin länkförsäljning.

Den svenske sökmotoroptimeraren Jim Westergren har efter succén i VM i Google fått ett antal större kunder till sitt företag.

I och med framgångarna har han även möjlighet att tjäna stora pengar på ett sidoprojekt som kräver en minimal arbetsinsats.

Genom att sälja länkar från någon av hans 40 webbplatser tjänar han över 500 kronor – per länk.

Annons

– Jag säljer länkar per kvartal. Det kan komma upp i hiskeliga summor ibland, säger Jim Westergren till Realtid.se.

Anledningen till att kunden vill bli länkade från dessa sajter är inte för att få besökare, utan för att lura Googles sökmotor att tro deras egna sajter är populära.

Länkarna är centrala i Googles sökresultat, de sajter som länkar till andra och själva blir länkade bedöms som relevanta sökresultat och hamnar högre upp i resultatlistan.

Annons

– Generellt är det företag som köper länkar, och sökmotoroptimerare. Men även privatpersoner som behöver länkarna för att snabbt bli populära har köpt dem av mig, säger Westergren.

– Att skaffa bra länkar är förmodligen det svåraste inom sökmotoroptimering. Där har jag en styrka med mina webbplatser och de flesta av dem är starka. Det är värdefullt för andra.

Att länka till sajter på det vis som Jim Westergren gör är kontroversiellt. Google vill att alla länkar på alla hemsidor i sökmotorn ska vara ”naturliga”.

Annons

– Men det är komplett omöjligt. Om man tror på det får man inga länkar. Och Google har ingen rätt att säga vad som sker på internet, man får göra vad man vill på sina hemsidor, säger Jim Westergren.

Din länkförsäljning strider alltså mot Googles regler?

– Det kan man inte heller säga. Det är mer i gråzonen. Och i Googles riktlinjer står det faktiskt att man ska skaffa länkar.

Annons