Finans Nyhet

Jim anordnar SM i Google

Publicerad

Totalt 10.000 kronor och titeln Sveriges bäste sökmotoroptimerare står på spel när VM-tvåan Jim Westergren arrangerar SM i Google. Men själv kommer han inte att delta.

Efter framgångarna i VM i Google har silvermedaljören Jim Westergren bestämt sig för att överföra konceptet till Sverige.

Men det första SM i Google kommer att utspelas utan initiativtagaren själv.

– Jag kan inte både vara domare och vara med och tävla, säger Jim Westergren till Realtid.se.

Annons

Det var i maj månad som den 24-årige Malmöbon Jim Westergren fick stor internationell uppmärksamhet genom sin ledning i VM i Google. Tävlingen gick ut på att ligga högst upp i Googles sökresultat på den påhittade termen ”v7ndotcom elursrebmem”.

Det slutade till sist med en andraplats för Westergren, men uppmärksamheten som tävlingen gav innebar goda tider för hans företag, som gång efter annan kunnat höja sina priser för att möta den ökade efterfrågan.

Nu för han alltså över konceptet som startade allting, att tävla i Google, till Sverige.

Annons

SM i Google går, precis som i VM, ut på att komma högst på sökmotorns resultat på ett antal ord som inte redan finns i sökmotorn. Skillnaden mellan den internationella och den nationella tävlingen är att det i Sverige kommer att handla om fler än ett sökord.

– Det ändrar helt förutsättningarna, säger Westergren.

De utvalda orden är ”Sökmotoroptimeringstävling”, ”Aftonbladhet”, ”Expressn”, ”Svenska Dagbladhet” och ”Internetvärd”. Varje sökresultat ger ett visst antal poäng och den slutgiltiga vinnaren tilldelas 8.000 kronor.

Annons

När Jim Westergren tävlade i våras förlorade han VM-titeln i sista stund på grund av att några av Googles servrar inte var uppdaterade. Genom att använda flera sökresultat kommer en liknande upplösning inte drabba de svenska deltagarna, menar han.

SM-tävlingarna har redan satt igång, men avslutas inte förrän 1 maj 2007. Ett spurtpris på 2.000 kronor delas även ut 1 januari 2007. För tillfället deltar 25 personer, men förhoppningen är att ett hundratal kommer att vara med när tävlingen går in i sitt slutskede.

Nu ger du någon annan chansen att bli bäst i Sverige. Varför då?

– Ja, det är sant, men, alla vet ju att jag inte är med och tävlar.

Vem vinner istället?

– Det är svårt att säga, men jag tror att det antingen blir Nikke Lindqvist eller Marcus Westberg.

Jörgen Löwenfeldt

jorgen.lowenfeldt@realtid.se

Annons