Finans Nyhet

Japanska Posten nobbar Goldman

Publicerad

<pufftextlänk>Det japanska Postverket, som är världens största finansiella institution, kommer inte att vända sig till investmentbanken Goldman Sachs i fortsättningen.</pufftextlänk> Anledningen är de brott mot japanska investeringslagar som Goldman Sachs begick mellan juni 2002 och juni 2003. ”Vi är extremt upprörda”, säger en chef på japanska Posten.

Den japanska finansinspektionen gav Goldman Sachs japanska Asset Management-enhet en anmärkning och order till förbättrade rutiner häromdagen.

– Vi är extremt upprörda. Vi accepterar inte affärer med något företag som har blivit disciplinerade någon gång de senaste tre åren, säger Kazuharu Matsuoka, senior manager på det japanska Postverkets finansiella huvudkontor, till The Australian.

Goldman Sachs ska ha genomfört transaktioner mellan kundkonton, som påverkat den ena kundens konto positivt på bekostnad av den andras.

Annons

Goldman Sachs förklaring till de enligt japansk lag felaktigt utförda transaktionerna är att det handlade om ett missförstånd.

– Vi trodde att lagen var tvetydig när det gällde när dessa transaktioner, eftersom det var till en annan kunds fördel, säger Shunichi Yamada, marknadsansvarig på Goldman Sachs Asset Management, till The Australian.

Goldman Sachs Asset Management måste nu förbättra sina kontrollsystem och presentera det i en rapport senast 26 januari nästa år. En talesperson för investmentbanken säger att de ångrar incidenten och att nya rutiner införts för att förhindra liknande händelser.

Annons

Men det hindrar inte det japanska Postverket från att utesluta banken från sin lista över framtida samarbetspartners.

Annons