Börs

Japanska börsen lyfter in system från Cinnober

Asiens ledande börsgrupp Japan Exchange Group (JPX) har lanserat och driftsatt sina nya clearing- och risksystem för den japanska derivatmarknaden. De baseras på svenska Cinnobers teknologi.

Publicerad 2018-02-15

Därmed moderniseras infrastrukturen inom post trade, clearing och risk. Genom de nya lösningarna kan JPX nu beräkna medlemmarnas och deras kunders risker inom derivathandeln i realtid, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Genom dessa nya risk- och clearingssystem har vi skapat en helt ny nivå för infrastrukturen på den japanska derivatmarknaden.Vi ser fram emot att inom en snar framtid introducera detta risksystem på samtliga våra marknader, säger Ryusuke Yokoyama, senior executive officer & CIO, i en kommentar.

Med de nya systemen kan JPX beräkna medlemmarnas och deras kunders risker inom derivathandeln i realtid. Systemen erbjuder funktioner för hantering av olika risker, konton och positioner samtidigt som man kan tillhandahålla globala standardprotokoll och ett modernt användargränssnitt. Det nya clearingsystemet innehåller även en mer transparent kontomodell där medlemmarna kan rapportera och hantera kundkonton och risker individuellt, i realtid.

– Vi är väldigt stolta över förtroendet från JPX, vilket visar på vår ledande position inom området. Genom våra lösningar kan vi nu medverka till att förverkliga JPX:s strategi avseende att stärka positionen som en av de främsta globala finansmarknaderna med ledande lösningar för en allt effektivare och säkrare handel, säger Veronica Augustsson, vd på Cinnober.

– Efter en framgångsrik lansering ser vi fram mot fortsatta driftsättningar och inte minst ett långt framtida partnerskap med den japanska börsen.

Den japanska derivatmarknaden drivs av Osaka Exchange (OSE) och dess clearing hanteras av Japan Securities Clearing Corporation (JSCC), båda ingående i JPX-koncernen.

Driftsättningen av de två svenskutvecklade systemen har skett planenligt.

Platsannonser